Loader

Veliki Brat na samitu G20

20.jun,10:19

Ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, turskog ministra finansija i druge prisluškivala britanska obaveštajna služba i američka NSA 2009, na londonskim samitima G20

Na samitima G20 u aprilu i septembru u Londonu 2009. prisluškivani su razgovori s Moskvom preko satelitskog telefona tadašnjeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, a presretani su mejlovi i telefonska komunikacija političara iz Turske, Južne Afrike i još 15 zemalja.

Medvedev je stigao u London 1. aprila, a NSA je presrela njegove razgovore istog dana, kada je uhvatila signale emitovane iz ruske ambasade u Londonu i satelitskom vezom prenošene u Moskvu. To proizilazi iz dokumenata koje je otkrio Edvard Snouden, bivši saradnik NSA (National Security Agency).

Razbijana je i zaštita blekberija (BlackBerrys) radi nadgledanja mejlova, elektronske pošte i telefonskih razgovora učesnika samita G20. Neki od delegata bili su navedeni da koriste internet kafe postavljen zapravo od strane britanske obaveštajne službe radi špijunaže gostiju. Angažovano je 45 analitičara za celodnevno nadgledanje ko kome telefonira. Te detalje objavio je britanski Gardijan, neposredno pre nego što je Britanija ugostila lidere G8 na samitu koji je počeo u ponedeljak 17. juna u Loh Ernu u Severnoj Irskoj..

Gardijan piše da će to otkriće možda povećati tenzije među gostima koji će možda pitati britanskog premijera da li su bili meta špijuniranja 2009 i da li će se to ponoviti ove nedelje.

Po Gardijanu, izgleda da je špijuniranje na samitu G20 imalo za cilj da osigura prednosti na sastancima, pa se postavlja pitanje legalnog okvira u kome su delovale britanska GCHQ i njena američka sestrinska organizacija NSA koje prisluškivanje opravdavaju borbom protiv terorizma.

Ruski mediji javljaju da je prisluškivanje realizovano u okviru dogovora koji Vašington ima s Velikom Britanijom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom.

Afera skreće pažnju britanske javnosti i na američku bazu i špijunski centar sa 33 džinovske satelitske antene u Harogejtu u Severnom Jorkširu, u kome je stacionirano na stotine analitičara NSA koji rade zajedno s britanskim kolegama iz britanskog Vladinog sedišta za komunikacije (GCHQ).

Dokumenti pokazuju da je prisluškivanje odobreno na višim nivoima u britanskoj vladi na čijem je čelu tada bio Gordon Braun, i da su tako prikupljeni obaveštajni podaci prosleđivani britanskim ministrima.

Indipendent citira jedan izveštaj britanskih obaveštajaca na kraju septembarskog samita G20 u kome se kaže da je to bio veoma uspešan vikend.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve