Loader

Uhapšen Naser Keljmendi

09.maj,11:59

Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina na liniji Istambul - Peć - Novi Pazar - Zapadna Evropa. Dodik tvrdi da nije povezan s Keljmendijem i da određene strukture u Srbiji pokušavaju da naprave lošeg momka od svakoga ko nije podanik ili poslušnik

Naser Keljmendi (1957), prvooptuženi u slučaju Lutka, osumnjičen za narkobiznis, uhapšen je u nedelju 5. maja oko 20.30 u Prištini, potvrdio je portparol kosovske policije Baki Keljami. Drugi uhapšeni je Fuad Nikći (1981).

Tokom policijske racije izvršena je kontrola u dva objekta i konfiskovani različiti dokazi, uključujući i dva automobila.

Prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

Poterinicu za Keljmendijem, raspisao je Sud BiH prošle godine, nakon što je pokrenuta akcija „Lutka“, usmerena na razbijanje više organizovanih kriminalnih grupa. Keljmendi je osumnjičen i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. godine.

Keljmendi je prošle godine u Vašingtonu stavljen na crnu listu kao opasan po interese SAD. Uz imena lidera meksičkog kartela Snaloa – Hozea Anotnija Sota Gasteluma i avganistanskog dilera – Sajeda Vazira Šaha, Keljmendi je označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD. Vašington je zatražio da se zamrzne sva Keljmendijeva imovina i u Crnoj Gori.

U jednom intervjuu tvrdio je da je običan biznismen, da se angažovao oko referenduma za nezavisnost Crne Gore, a da to (drogu) nikada nije radio…

Pod naslovom NASER KELMENDI: Lice s potjernice, nezavisni portal Slobodna Bosna pisao je u junu 2012. da je Keljmendi, koji je rođen u Peći pre 55 godina, živeo u Sarajevu i često putovao u Crnu Goru, da u Sarajevu poseduje tri kuće, dva stana i hotel «Casa Grande» na Ilidži, koji je neki visoki zvaničnik jednom pogrešno nazvao «Koza nostra», u Podgorici stan, a u Ulcinju, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih, na Velikoj plaži u Donjem Štoju u Ulcinju hotel, koji se zove isto kao onaj na Ilidži, «Casa Grande».

Dodik negira povezanost s Keljmendijem

Tvrdi da određene grupacije u Srbiji pokušavaju da naprave lošeg momka od svakoga ko nije podanik ili poslušnik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik negirao je da je na bilo koji način bio povezan sa jednim od vodećih narko bosova na Balkanu Naserom Keljmendijem ili sa švercom cigareta, kriminalom i podzemljem tokom 90-tih godina, kako se tvrdi u pojedinim beogradskim medijima u kojima je spekulisano da bi eventualno svedočenje Nasera Keljmendija za njega moglo biti opasna pretnja.

„Apsolutno je netačno da sam imao kontakte sa bilo kim od tih ljudi iz podzemlja…
Određene grupacije u Srbiji pokušavaju da naprave lošeg momka od svakoga ko nije podanik ili poslušnik. Јa to nisam nikada bio, niti ću biti, a oni mogu da nastave sa svojim lažima i podmetanjima… Јa ću nastaviti da se bavim politikom na način kako mislim da je to ispravno, braneći pre svega interese Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini i iznad svega poštujući i voleći Srbiju i onoga što ona jeste u istoriji, što jeste danas i što će biti u budućnosti“, rekao je Dodik.

Kako prenosi Radio televizija Republike Srpske Dodik tvrdi i da Republika Srpska kao tema nije slučajna:
„Žao mi je zbog toga. RS voli i poštuje Srbiju i RS će uvek vjerovati Srbiji i onda kada se ona loše ponaša prema nama…“

(Dopunjeno 8.5. 2013)

Ovaj portal, pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BIH – SIPA, navodi dugačku listu Keljmendijevih navodnih prijatelja i najbližih saradnika: bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, koji je kako piše portal pozivajući se na navode Keljmendijevog advokata, nakon povratka iz Haga 2008. živeo i trenirao u Keljmendijevom hotelu „Casa Grande“ na Ilidži, zatim kosovski biznismen Ekrem Luka, s kojim je navodno došao u sukob, odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore, zatim vlasnik „Avaza“ iz Sarajeva sadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji negira postojanje veze, ali portal Slobodna Bosna navodi da je s njim obavio neke kupoprodajne transakcije…

Nakon hapšenja Keljmendija Slobodna Bosna je objavila Radončićevo objašnjenje pod podnaslovom „Znam te Nasere, kad si nekontroverzan bio“:

„Keljmendi je u vreme kada nije bio kontroverzan i imao bosansko državljanstvo kupio jednu-dve nekretnine od ‘Avaza’, i to od tadašnjeg direktora Fehima Škaljića koji je ugledan čovek i od gospodina Bakarevića koji je također bio direktor, ja na tome nisam tada radio već oni kao direktori, i to je ta imputirana veza iz struktura SDA koje su stvorile Keljmendija i dale mu državljanstvo“, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić odgovarajući na pitanje Al džazire o toj saradnji potcrtavajući da tada Kelmendi nije bio „kontroverzan i sporan“.

Kako je pisao CIN pozivajući se na izveštaje SIPA, Radončić i Keljmendi su 2004. razmenili vredne nekretnine u Sarajevu i Zenici – a razliku u ceni od oko 100.000 evra Keljmendi je platio na račun „Avaza“, da bi kasnije i jedan od njegovih džipova „Grand Cherokee“ završio u vlasništvu Radončićeve kompanije.

Slobodna Bosna takođe prenosi saznanja «Politike» da je Keljmendi povezan i sa Zvonkom Veselinovićem sa severa Kosova.

Srpska policija dok je bila na Kosovu je Keljmendija svojevremeno gonila zbog siledžijskih ispada, nasilnog ponašanja i tuča.

Radio slobodna Evropa u tekstu Miloša Teodorovića Slučaj Keljmendi – balkanski moćnik na crnoj listi, citira novinara crnogorskog nedeljnika „Monitor» Tufika Softića, koji je u poslednje dve godine, istraživao prekogranični šverc, a koji je ovako je opisao način na koji funkcioniše Keljmendijev klan:

„Malo je poznato da je Keljmendijeva glavna veza za Makedoniju, za drogu i oružje, bio izvesni Mori Maljoku zvani Ljoki, koji je 90-tih godina bio glavna crnogorska veza za šverc cigareta iz Crne Gore na Kosovo i u Makedoniju. Ovaj čovek ima i crnogorsko i hrvatsko državljanstvo. Za vrijeme bivše Jugoslavije Maljoku je završio Kontra-obavještajnu akademiju u Pančevu. U vreme rata na Kosovu bio je pripadnik specijalnih jedinica MUP-a Srbije. U šverc cigareta iz Crne Gore bio je uključen u vreme kada je bio u aktivnoj policijskoj službi. Kada je dopao zatvora u Skoplju, Keljmendi mu je odmah našao zamenu, pa je u Makedoniji delovao, preko klana Sulja.

Portal Slobodna Bosna se poziva i na SIPA kada navodi da se Keljmendi do osamdesetih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske, a tokom sankcija devedesetih krijumčario naftu, cigarete i narkotike – da bi se početkom sukoba na Kosovu posvetio krijumčarenju oružja. Prema podacima iz Općine Novo Sarajevo, Naser Keljmendi je već 1998. godine bio punopravni građanin BiH. U jednom od iskaza BiH tužiocu 2007, tvrdio je da je u Sarajevo došao 1988. godine i da je tu boravio do pred početak rata 1992. godine: „U tom periodu pre rata imao sam u Sarajevu dvije radnje i to krznarski salon i zlataru, obe radnje bile su smeštene u Skenderiji.“

Prema Radiju Slobodna Evropa, ne samo Naser Keljmendi nego i njegova tri sina Elvisa, Liridona i Besnika u tužilaštvu sarajevskog kantona, BIH „prikupili“ su više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje.

U Peći je navodno imao firmu s kojom je nastavio delatnost, a u tom periodu je na Kosovu trgovao i cigaretama. Imao je navodno i trgovačku firmu u Dubaiju, u slobodnoj zoni.

Po podacima Interpola, Naser Keljmendi je 2003. godine bio pod istragom zbog bombaškog napada i podmetanja požara. Sumnjičen je za iznudu, a na području Peći se navodno bavio preprodajom deviza, švercom cigareta i nedozvoljenom trgovinom…

U seriji podataka koje iznosi Slobodna Bosna pominje se i to da je operativnim saznanjima Interpola, Naser Keljmendi posle sukoba sa Ekremom Lukom, biznismenom iz Peći, otišao u Sarajevo. Citiran je general major kosovske policije Rahman Sulejmani, sa kojim su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz BiH razgovarali u proleće 2008. godine, da bi Keljmendi verovatno bio zadržan kada bi se pojavio na Kosovu, ali da on veruje i da Keljmendi ne sme tamo da se vrati zbog sukoba sa protivničkim klanom.

Slobodna Bosna se poziva i na neki izveštaj nemačke obaveštajne službe BND, da je Ramuš Haradinaj prvu poratnu godinu proveo organizujući lokalnu mrežu kriminalaca, te da je učvrstio veze sa lokalnim kontroverznim biznismenima, „poput kralja švercovanih cigareta Nasera Keljmendija i Ekrema Luke“, jednog od učesnika nikada do kraja rasvetljene afere Mobtela na Kosovu…

Činjenica da BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka za izručenje Nasera Keljmendija, izjavio je agenciji Anadolija ministar pravde BiH Bariša Čolak, koji očekuje da Tužilaštvo BiH, odmah preko Ministarstva spoljnih poslova BiH zamolnicu za izručenje Keljmendija uputiti EULEX-u na Kosovu. To je onda isključivo stvar pravosudnih tela Kosova.

Misija EU na Kosovu, EULEX, biće uključena u slučaj Nasera Keljmendija, tako što će stručnjaci ove misije pri kosovskom Ministarstvu pravde posredovati u kontaktima između Bosne i Kosova, kako bi na kraju zvaničan zahtev za izručenje Keljmendija bio isporučen, izjavila je za Radio Slobodna Evropa, Fransoaz Lambert, v.d. zamenika šefa odeljenja za informisanje pri misiji EULEX.

U Srbiji pominjan kao šef klana koji "drži" Kosovo

U Vremenu (BR 1119, 14. JUN 2012) Naser Keljmendi i svi njegovi prijatelji, autora Slobodana Georgijeva pisali smo:

«…U Srbiji Keljmendi nije privlačio veću pažnju osim što je bio pominjan kao šef klana koji „drži“ Kosovo zajedno sa klanovima braće Osmani i Ekrema Luke, koji svi skupa podupiru političke projekte Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. Po podacima srpske policije, koje su prenosili mediji, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu. Novije istrage bi trebalo da pokažu u kojoj meri je njegov klan bio povezan sa ekipom Darka Šarića – tabloidi spekulišu da Amerikanci nude potonjem da bude zaštićeni svedok u nekom budućem suđenju Keljmendiju – kakve je poslove posredno za njega obavljao Zoran Ćopić, optužen pred sudom u Banjaluci za šverc cigareta, i da li je deo Keljmendijeve gotovine imao svoju ulogu u nekim privatizacijama u Srbiji. Pored toga, a to je sada moderno, povezan je sa Zvonkom Veselinovićem, jednim od vođa srpske pobune na severu Kosova, koji je za kratko vreme prešao put od nacionalnog heroja do lopuže i kriminalca…»

Enigma – porodica Keljmendi

Politika je pod naslovom Enigma – porodica Keljmendi ,autora D. Teleskovića 26.10.2010. pisala:

„Prema podacima srpske policije, pored porodice Keljmendi, u vrh organizovanog kriminala na Kosovu ubrajaju se i Ekrem Luka iz Peći, Agim Eljšanij iz Ozrima i Naser Šatrij iz Istoka. Sumnja se da oni, svi zajedno, drže monopol nad prometom droge, oružja, belog roblja i duvana.

Poslednji put klan Keljmendija na meti policije našao se u julu 2007. godine, sedam dana posle ubistva Ramiza Delalića Ćele, ratnog komandanta, poznatog po ubistvu srpskog svata u Sarajevu u aprilu 1992. godine.

Delalićeva kriminalna ekipa godinama je, zbog primata nad tržištem droge, bila u sukobu sa klanovima Keljmendija, Gašija i Krujezijua, koji su mu otvoreno pretili likvidacijom. Policija je posle njegovog ubistva pokrenula veliku akciju usmerenu na ove tri najjače albanske mafijaške porodice. Najpre je za ovo ubistvo osumnjičen Lirim Bitići, zvani Svraka, a potom je pokrenuta istraga i protiv njegovih navodnih šefova. Za zločinačko udruživanje tada su osumnjičeni Naser Keljmendi i njegova tri sina, zatim Muhamed Ali Gaši, Naser Krujeziju i još sedmorica pripadnika klana. U toj policijskoj akciji, koja se odigrala baš u hotelu „Kasa grande“, uhapšen je i najmlađi Naserov sin, Elvis, ali je pušten posle samo dva dana pritvora.

Klanovi Keljmendija, Gašija i Krujezijua, tada su osumnjičeni za trgovinu drogom, oružjem, ljudima, zelenašenje i nekoliko pokušaja ubistva. Međutim, samo dva dana kasnije spektakularna akcija policije koja je nazvana „bosanskom sabljom“ doživela je potpuni fijasko jer je Kantonalni sud u Sarajevu odbio dalje procesuiranje tri albanske porodice zbog „nedostatka dokaza“.

Naser Keljmendi dovodio se i u vezu sa švercom anhidridne kiseline, glavnog sastojka za pravljenje kokaina i heroina, navodi se u izveštaju policije.

Crnogorska policija je 2004. godine na putu Klobuk–Priština zaplenila dve cisterne kiseline i uhapsila dvojicu vozača Keljmendijeve firme NIC „Petrol eksport“ iz Sarajeva, čije je sedište u hotelu „Kasa grande“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve