Loader

Ubijen brat Luke Bojovića

02.maj,11:50

Nepoznata osoba prišla je sa leđa i ispalila hitac iz pištolja u potiljak Nikole Bojovića, naočigled prolaznika, a zatim dok je ležao, još 10 do 15 metaka u telo. Javne ličnosti na sahrani

ISPALJENO 10 DO 15 METAKA: Nikola Bojović

Nikola Bojović (1974), brat jednog od vođa Zemunskog klana Luke Bojovića, ubijen je ponedeljak, 29. aprila oko sedam časova ujutro u Ulici Carice Milice u centru Beograda.

Nepoznata osoba prišla je Bojoviću sa leđa i ispalila mu hitac iz pištolja u potiljak naočigled prolaznika, a zatim dok je ležao, još 10 do 15 metaka u telo.

Jedan metak je završio u hladnjaku kombija koji je istovarivao hleb u pekaru, a jedan u ulazna vrata pekare preko puta. Brojni prolaznici u panici su utrčavali u obližnje lokale. Bojović je preminuo u Urgentnom centru od posledica teškog ranjavanja iz vatrenog oružja Imao je prostrelne rane glave, grudnog koša, stomaka i podlaktice i zatečen je u teškom stanju.

Nikola Bojović je uhapšen 11. oktobra u Španiji zajedno sa suprugom Luke Bojovića Barbarom, ali su oni posle dvadesetak dana pušteni iz pritvora. Luka Bojović je uhapšen u početkom februara u Valensiji i od tada se nalazi u pritvoru u Španiji. On Kao vođa Zemunskog klana označen je posle akcije „Sablja“2003.

Sahrana

Na sahrani Nikole Bojovića na NOvom Groblju u Beogradu bilo je ljudi iz sveta sporta, estrade i politike. Kako piše Blic, na saharni su bili poslanica Lidija Vukićević, muzičar Zoran Simjanović, pevač Nikola Karović, košarkaš Moka Slavnić, direktor ginekološke klinike „Narodni front“ Dušan Stanojević, pevačica Danijela Vranić, reditelj i levičar Ljubiša Ristić, Titov unuk Joška Broz, i advokati Dragoslav Ognjanović i Borivoje Borović brat Radovana Karadžića – Luka Karadžić, biznismen Nikola Sandulović, sportski radnik Aca Bulić, bivši pripadnik „Crvenih beretki“ Saša Pejaković Pele, Sanja Bujošević, supruga Nenada Bujoševića Ramba, osuđenog za pokušaj atentata na Vuka Draškovića, kao i pevač Džej Ramadonovski, koji je otpevao pesmu „Nedelja“ (što je bilo ispunjenje želje pokojnika) sve vreme bio u kapeli sa Nikolinim ocem Vukom Bojovićem, njegovom suprugom, ćerkama i snahamai i mnogi drugi.

Španija izručuje Luku Bojovića Srbiji

Krivično veće Višeg suda u Madridu odlučilo je da pripadnik Zemunskog klana Luka Bojović bude izručen Srbiji, saznaje list Danas.

Odluka je doneta da bi se Bojoviću, koji je februara prošle godine uhapšen u Valensiji, da bi mu se u Srbiji sudilo za ubistva Dejana Živančevića, Branka Jevtovića Jorge i Milutina Jovičića, počinjena 2004. u Beogradu, kao i zbog pripadništva organizovanoj kriminalnoj grupi. Luka Bojović bi trebalo i da bude upućen na izdržavanje kazne od 1,3 godine zbog nelegalnog posedovanja oružja i osam meseci zatvora zbog falsifikovanja službenih isprava.

(Dopunjeno 6. maja)

Ko je Luka Bojović i zbog čega je postao važan

On se pominje prvi put pre više od petnaest godina kada je, navodno, kao mlad momak, jedan iz ekipe Željka Ražnatovića Arkana, bio umešan u pucnjavu u kojoj je ustreljen Mihajlo Divac. On je u godinama rata bio pripadnik Srpske dobrovoljačke garde, a iza toga se posvetio raznim poslovima iz kriminalnog miljea. Početak i rast uz komandanta Arkana trajno će obeležiti njegovu karijeru. Posle likvidacije mentora izgleda da je Bojović snažno pokušavao da se osveti nekim ljudima koji su mogli da budu vinovnici tog ubistva, ali i da je nastavio da radi na onim poslovima koje je Arkan ustanovio. Uz njegovo ime se vezuju ubistva, otmice i poslovi sa drogom. Nekoliko je godina bio aktivan na „zapadu“. Neki izveštaji pokazuju da je radio sa većim kriminalnim preduzećima u Evropi na poslovima trgovine drogom, prostitucije, otmica. Za njim je holandska policija raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je organizovao likvidaciju Srđana Miranovića u Podgorici 12. januara 2006. godine. Kao mogući naručilac pominjao se Vilijem Vim Holeder, 48, poznati holandski mafijaš svetske reputacije, koji se „proslavio“ zbog otmice multimilionera Fredija Hajnekena 1983. godine.

Ceo tekst Slobodana Georgijeva Ko je Luka Bojović i zbog čega je postao važan, ( Vreme BR 1018, 8. JUL 2010)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve