Loader

dopunjeno 8.4.2013 u 20h35m

Vlada: Odgovor Briselu

06.april,20:19

Vlada: hitno treba nastaviti dijalog sa privremenim institucijama Prištine uz posredovanje EU. ne prihvataju se principi ponuđenu u Briselu. Ulaznica je preskupa poručuje Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve državnom rukovodstvu Srbije pred odluku o o odgovoru Beograda posle propasti pregovora s Prištinom. Vučić: Predložićemo vladi da zatraži hitan nastavak dijaloga SANU: Nastaviti pregovore, ultimatumi neće dovesti do pomirenja

Ketrin Ešton poziva srpsku vladu da «učini poslednji napor da se sporazum postigne»

Iz Brisela je iste večeri stigao odgovor visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koja je saopštenjem poručila da veruje da su nakon nekoliko rundi pregovora svi elementi sporazuma o severu Kosova na stolu da to treba da bude sporazum dve strane i da nije na Evropskoj uniji da ga nameće. Ketrin Ešton žali zbog odluke srpske vlade da odbije sporazum i poziva je da učini poslednji napor da se sporazum postigne, na dobrobit sopstvenih građana. Nada se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da ostave prošlost iza sebe i krenu napred u budućnost, a takođe se nada da će ona sama voditi razgovore u Evropskoj uniji narednih nekoliko dana u znak podrške napretku…

Vlada Srbije na kratkoj otvorenoj sednici, koja je počela u 17 časova u ponedeljak, 8. aprila, utvrdila je stav o pregovorima sa Prištinom i odgovor koji treba da pošalje visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton. Premijer Ivica Dačić je na početku sednice pročitao je tekst odgovora.

Vlada Srbije zaključila je da hitno treba nastaviti dijalog sa privremenim institucijama Prištine uz posredovanje EU. Vlada nije prihvatila principe koji su usmeno predočeni njenom pregovaračkom timu u Briselu jer nisu garantovali bezbednost Srbima na Kosmetu i nisu bili sprovodivi. Vlada je ovlastila premijera Dačića da odgovor prenese Ketrin Ešton. Odluka je usvojena jednoglasno. Pre sednice vlade stranke koje kontrolišu parlamentarnu većinu najavile su da Srbija neće ništa potpisati, ali da će od Ketrin Ešton, koja je posrednik u pregovorima, biti zatraženo da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Dačić: Šta ne možemo da potpišemo i zašto

«Ovakav kakav je sporazum sa Prištinom ne možemo da potpišemo, pokušaćemo da ga poboljšamo, izjavio je premijer Dačić je u intervjuima „Politici“ i „Blicu“, naglasivši da nije reč samo o tome da li će sporazum biti potpisan, jer čak i kada bi to bilo učinjeno, on bi bio nesprovodiv na terenu.

SADRŽAJ PONUDE: On objašnjava da je EU ponudila da se zaključi sporazum o formiranjuzajednice srpskih opština koja će funkcionisati na osnovu kosovskih zakona i evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Ona bi nadležnosti crpila iz opštinskih nadležnosti koje bi prebacili na zajednicu, da Priština neće dati nijednu dodatnu nadležnost toj zajednici sada, a u budućnosti će možda da razmisli i da regionalna KPS ne bude za sever, nego da obuhvati i južnu Mitrovicu. To automatski dovodi do odnosa 65 prema 35 u korist Albanaca. Nema apelacionog suda, nego se predlaže da to bude neki šetajući sud koji bi povremeno dolazio na sever.
Dačić je ocenio da neprihvatanje sporazuma ne znači i da su pregovori završeni.
Za srpsku stranu je najvažnije pitanje policije i pravosuđa u zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

EU – ZAMRZAVANJE DO 2014: Dačić naglašava da postoji politička napetost, zato što su nametnuti rokovi i zato što je na poslednjem sastanku najavljeno da se Ketrin Ešton i EU više time neće baviti. „A to znači da bi pitanje našeg daljeg napredovanja u evropskim integracijama praktično bilo odloženo do kraja 2014…

Dva sata pre sednice vlade u zgradi Patrijaršije sa patrijarhom Irinejom razgovarali predsednik Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić. Mi iz SPC nikada nismo pretendovali da donosimo odluke umesto onih koje je narod izabrao, ali ako svoje mišljenje mogu da daju nevladine organizacije, i mi osećamo moralno pravo da izrazimo želje i potrebe naših vernika sa Kosova i Metohije, rekao posle sastanka episkop bački Irinej, koji novinare obavestio da je Sinod SPC od državnog vrha dobio punu i objektivnu informaciju o trenutnoj situaciji.

SANU: Srpska akademija nauka i umetnosti je za nastavak pregovora do postizanja pravednog rešenja, uz uvažavanje svih istorijskih, kulturnih i naučnih argumenata. Ultimatumi neće dovesti do pomirenja u regionu i održivog rešenja“, saopštio je u ponedeljak 7. aprila Izvršni odbor SANU

Nakon sednice Predsedništva SNS-a u sedištu stranke u ponedeljak 8. aprila ujutro Aleksandar Vučić je izjavio: Predložićemo vladi da zatraži hitan nastavak dijaloga, jer smatramo da odugovlačenje, taktiziranje i gubljenje vremena ne predstavlja ništa dobro…

Tomislav Nikolić: Srbiji u Briselu nije data ponuda, već ultimatum

Opomenuo je predstavnike vlasti da se uzdrže od iznošenja ličnih mišljenja, pre nego što je doneta odluka

Tomislav Nikolić posle sastanka sa Miloradom Dokikom predsednikom Republike Srpske, predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojčić u nedelju 7. aprila rekao da Srbiji u Briselu nije data ponuda, već ultimatum.

„Ličilo je na pregovore o nezavisnosti Kosova, a Srbija neće da pregovara o nezavosnosti već o pravima i nadležnostima Srba i njihovih institucija“, istakao je predsednik.

Nikolić je ocenio da „ovaj format (pregovora) više nije prihvatljiv“, i da će Srbija tražiti da razgovara pod okriljem organizacije čija je članica.

Naglasio je da je Srbija je u sigurnim rukama, da će Vlada Srbije doneti u ponedeljak 7. apriča odluku, da će iza nje će stati predsednik Republike, a u tom kontekstu je dva puta opomenuo predstavnike vlasti da se uzdrže od iznošenja ličnih mišljenja, pre nego što je doneta odluka i da ne ostavljaju utisak da se rukovodstvo Srbije predalo.

Vučić ne očekuje negativno reagovanje Brisela, Vašingtona ili Berlina na odluku Beograda da ne potpiše sporazum, očekuje nastavak dijaloga, možda ne u istom formatu kao do sada, već u sličnom, a povodom izjave predsednika Nikolića da bi dijalog trebalo da pređe pod okrilje UN, Vučić je rekao da bi bilo lepo, ali da nije siguran da je to realno.

Vanredna sednica Vlade Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovoru Beograda na briselsku ponudu o sporazumu Beograd Priština zakazana je za ponedeljak 8. aprila.

Premijer Ivica Dačićje u nedelju 7. aprila u 9.30 sati u zgradi Vlade u Nemanjinoj 11 počeo političke konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih strankama kako bi ih obavestio o toku pregovora o Kosovu.

U konsultacijama učestvuju presednik Skupštine Nebojša Stefanović, šef poslaničke grupe naprednjaka Veroljub Arsić, predsedsednik Odbora za KiM Milovan Drecun, predsednik Jednistvene Srbije Dragan Marković, šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić, šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević, potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović, predsednik URS-a Mlađan Dinkić i prdsednik NS-a Velimir Ilić, predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, predsednik SDPS-a Rasim Ljajić i predsednik SDA Sulejman Ugljanin…

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Irinejem, uputio je Javni apel državnom rukovodstvu Srbije,

u kome je ocenio da „nijedno državno rukovodstvo, pa ni današnje, nema ni pravo, a ni mandat, da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednom drugom kandidatu za članstvo u EU…“

Tači prihvata nastavak pregovora

Hašim Tači jeizjavio za Blic 9. 4. da će prihvatiti poziv za nastavak pregovora sa Beogradom jer propast dijaloga „nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo.

Koštunica: Ponuđeni sporazum odbiti po svaku cenu, insistirati na novom pregovora pod okriljem UN

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u nedelju 7. aprila da
je premijeru Ivici Dačiću na konsultacijama rekao da je važno sporazum koji je ponuđen na pregovorima sa Prištinom odbiti po svaku cenu i insistirati na novom formatu pregovora, i to pod okriljem Ujedinjenih nacija.

„Treba iskoristiti činjenicu da je još na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i pregovore vratiti u UN, jer će to omogućiti našu drugačiju poziciju i mnoge stvari pokrenuti sa mrtve tačke.“

Đilas, Pajtić, Stefanović: DS želi da pomogne

Nakon sastanka sa predsednikom Vlade Republike Srbije, predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, zamenik predsednika DS Bojan Pajtić i šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije Borislav Stefanović, obavestili su premijera da je DS kao državotvorna i odgovorna stranka spremna da pomogne da se pronađe izlaz iz situacije u kojoj se Srbija trenutno nalazi zbog načina na koji je Vlada vodila pregovore.

Protest pristalica Dveri

Više hiljada pristalica Otačestvenog pokreta Dveri protestovalo je u nedelju 6. aprila noseći transparente na kojima je pisalo „Zemlja nije na prodaju“, „Za život bez gladi, bede i cinizma“, a uveče su postavili šatore na Trgu Republike u Beogradu i veliki transparent „Branimo Srbiju“ i najavili da će tu ostati dok državni vrh Srbije ne donose odluku o Kosovu i Metohiji u skladu sa nacionalnim interesima. Prema agencijskim izveštajima, oni traže da se pregovora o rešenju kosovskog pitanja vrate u okvire Saveta bezbednosti, a da državni organi od Rusije zatraže da uputi svoje trupe u južnu srpsku pokrajinu.

Tokom protesta na Trgu Republike govorili su akademik prof. dr Kosta Čavoški, prof. dr Mila Alečković, mr Vladimir Dimitrijević, pukovnik u penziji Dragan Krsmanović, advokat Branko Pavlović u ime Inicijative „Nikad granica“…

Za vreme sednice vlade 8. 4. pristalice pokreta Dveri okupili su se ispred vlade Srbije u Nemanjinoj 11. i čekale šta će vlada odlučiti.

DOKUMENT SPC: Javni apel državnom rukovodstvu Srbije

SVESNI TRAGIKE TRENUTKA I BREMENA ODGOVORNOSTI NA VAŠIM PLEĆIMA: Patrijarh Irinej

Gospodinu Tomislavu Nikoliću,

Predsedniku Srbije

Gospodinu Ivici Dačiću,

Predsedniku Vlade Srbije

Gospodinu Aleksandru Vučiću,

prvom Potpredsedniku Vlade Srbije

Uvaženi gospodine Predsedniče,

uvaženi gospodine Predsedniče Vlade,

uvaženi gospodine prvi Potpredsedniče Vlade,

U ovom, za Srbiju i Srpstvo teškom i presudnom – a možda i sudbonosnom – trenutku obraćamo vam se u ime Srpske Pravoslavne Crkve očinski i bratski,

sa poštovanjem i poverenjem u Vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u Vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti. Ne obraćamo vam se na uobičajeni način nego javnim apelom, a to činimo iz više razloga, od kojih su najvažnija dva – kratkoća vremena (briselski ultimatum ističe, naime, već u utorak) i potreba da se na najočevidniji način opovrgne bezočna laž koju poslednjih dana šire određeni ljudi i izvesni mediji tvrdeći da naša Crkva ćuti o Kosovu(!).

I mi, kao i čitav srpski narod, znamo i osećamo koliko je vama sada teško, pred kakvim mučnim izborom se nalazite i pod kakvim ste pritiscima i ucenama. Podsećamo vas, međutim, u cilju ohrabrenja i duhovne podrške, da vam nije teže nego što je bilo čestitome Knezu uoči Kosovskog boja, ili knjeginji Milici posle boja, ili patrijarsima Pajsiju, Arseniju III Černojeviću i drugima pod osmanskim igom, ili sveštenemučeniku đakonu Avakumu pred ustanak, ili Karađorđu i Milošu tokom oba ustanka, ili kralju i vladi u vreme austrougarskog ultimatuma 1914. godine, ili srpskoj državi u nedavnoj prošlosti, u vreme ultimatuma iz Rambujea.

Crkva, po svojoj sabornoj prirodi, nije protiv ideje o evropskom objedinjavanju narodâ i državâ niti protiv ideje o još širim procesima ujedinjavanja. Uostalom, Crkva je isključivi istorijski začetnik i nosilac učenja o svečovečanskom jedinstvu i o svejedinstvu tvorevine Božje u Hristu. Ali ovde sada više nije reč o tome. Sada se od Srbije ultimativno traži faktičko odricanje od Kosova i Metohije, od izvorišta našega crkvenog, narodnog i državnog bića, i prepuštanje tamošnjeg ostatka srpskog naroda vlasti onih koji su prethodno njegov veći deo ili pobili ili prognali, u zamenu za maglovitu i neizvesnu mogućnost dobijanja famoznog – samo za Srbiju uslovnog – „datuma za početak pregovorâ“, pregovorâ čije trajanje i ishod niko živ ne može predvideti.

Zahvaljujući brutalnoj, ali zato lekovitoj iskrenosti berlinskog rečnika, za razliku od briselskog, jedno je sasvim predvidivo i izvesno – poslednji ultimatum će glasiti: ili i zvanično, formalno, priznajete „državu Kosovo“ ili od prijema u Evropsku uniju nema ništa. Drugim rečima: od Srba se zahteva da se dobrovoljno odreknu teritorije i suvereniteta, čak i tragova svog hiljaduipogodišnjeg života na Kosovu i Metohiji (budući da kosovsko-metohijski Arbanasi i u prisustvu NATO-snagâ mogu nekažnjeno da skrnave crkve, manastire i groblja i napadaju ljude), a za uzvrat se nudi prazno, neobavezujuće obećanje „svetle evropske budućnosti“, odnosno nudi se u praksi jedno veliko ništa, uz ciničnu poruku: držite to čvrsto!

Duh današnje Evropske unije nije, nažalost, duh dobre stare Evrope. Mi i dalje jesmo za ideju slobodnog duhovnog i ekonomskog objedinjavanja evropskog kontinenta, ali nikako nismo za projekat porobljavanja ili ponižavanja bilo koje evropske države, pa ni naše Srbije. Uvereni smo da nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji. Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena. Ona to nikad u svojoj istoriji nije učinila, bez obzira na čašu žuči koju je zbog toga iz veka u vek morala da ispija.

Najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje vas koji ste dobili narodno poverenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju.

Mi, arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite. To činimo upravo sada jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima.

Ipak, nada nikad ne umire. Kada se raziđu tmasti oblaci, sijaće sunce. Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju kako nama tako i svim ljudima dobre volje.

Sa blagoslovom

Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda

Patrijarh srpski

Irinej

Iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda

Dostavlja: Episkop bački Irinej

Beograd, 6. April 2013.

Izvor SPC, Javni apel državnom rukovodstvu Srbije,

Dačić: Ovo saopštenje SPC nije došlo iz Peći nego iz Beograda

.

Premijer Ivica Dačić je nakon konsultacija s parlamentarnim strankama u nedelju 7. aprila izjavio da je saopštenje Srpske pravoslavne crkve bilo nepotrebno, jer , kako je kazao, ovo državno rukovodstvo neće izdati Kosovo i Srbiju.

„Vlada Srbije treba da brine o zemaljskoj Srbiji poštujući tradiciju i uvažavajući i crkvu i vladike, ali ovo saopštenje SPC nije došlo iz Peći nego iz Beograda, što znači da je srpski patrijarh još 1690. napustio Kosovo“, rekao je Dačić naglasivši:

«Ja sam i patrijarhu i članovima Sinoda jasno rekao da svi moramo da imamo svoje odgovornosti i da je bolje da međusobno tražimo rešenje koje će biti u interesu našeg naroda.“

Dačić je najavio da će on i predsednik Nikolić o ovoj temi u ponedeljak 8. maja razgovarati sa patrijarhom i dodao: „Ne smemo nastavljati ratove u kojima smo sve bitke izgubili, nego moramo jednu da dobijemo“. Poručio je da nije poruka za narod da, svi treba da budemo nabijeni na kolac i da 500 godina trpimo da bismo dočekali da se oblaci sklone sa našeg neba i da je on za to vreme ovaj narod treba da preživi.

Dodao je uz ove polemičke reči, inače, ponovio da neće polemisati s vladikama, da on lično nikada nije bio od onih koji su napadali crkvu i da to nije činio ni kada je, kako je rekao, SPC podržavala predstavnike opozicionih stranaka protiv Slobodana Miloševića pre 2000. Rekao je i da su mu neke vladike rekle da su se zbog toga pokajale.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve