Loader

dopunjeno 29.11.2012 u 11h137m

Haradinaj ponovo oslobođen

29.novembar,10:22

Haški tribunal je na ponovljenom suđenju oslobodio Ramuša Haradinaja krivice za ratne zločine počinjene nad civilima tokom 1998. godine. Eksplozija oduševljenja u Prištini, nezadovoljstvo u Beogradu. Predsednik Nikolić: poništavaju se dosadašnji napori u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine... Premijer ívica Dačić: U interesu Srbije da nastavi dijalog s Prištinom

Haški Tribunal u četvrtak, 29. novembra po drugi put oslobodio bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine.

Oslobođeni su i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj bili su optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja u improvizovanom zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Veće sudija su činili Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova.

NEDOSTATAK DOKAZA: Ramuš Haradinaj

Na prvom suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice – za zločine u logoru Jablanica.

Žalbeno veće je zaključilo da je dokazni postupak tužilaštva završen pre vremena, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka koja su odbijala da daju iskaz.

Jedan od tih svedoka, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda, jer nije hteo da da iskaz ni na ponovljenom suđenju u predmetu „Haradinaj“, ali je potom priznao krivicu i osuđen na dva meseca zatvora. Kabaši je na drugom suđenju odbio da odgovara na pitanja tužioca.

U trenutku kada je Tribunal u Hagu saopštio da su Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj oslobođeni optužbi, u Prištini je počeo veliki vatromet. Građani su puna tri dana pre toga preko bilborda i spotova na Radio-televiziji Kosovo pozivani da učestvuju u dočeku Haradinaja.

SNS traži da Srbija prekine saradnju s haškim Tribunalom

Srpska napredna stranka je izdala saopštenje u kome se kaže da sada Srbija treba da obustavi svaki razgovor sa haškim Tribunalom. „Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju koja je, posle sramnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Tribunala u poslednjih deset dana“, piše u saopštenju SNS.

Ta stranka je ocenila da je Tribunal sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da niko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov ezgodus u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije: „Jasno nam je stavljeno do znanja da međunarodna pravda i međunarodno pravo ne važe za sve, da se donose političke, a ne pravne presude i da nema nepristrasnosti na koju nam je konstantno ukazivano“, saopštava SNS.

Premijer ívica Dačić: U interesu Srbije da nastavi dijalog s Prištinom

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju bila očekivana, da je poslednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala, ali će Srbija, uprkos tome, nastaviti pregovore sa Prištinom, jer je to u njenom interesu.

„U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i evrointegracija“, istakao je Dačić posle vesti iz Haga o oslobađanju Haradinaja, naglasivši da će i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, otežati proces pomirenja u regionu.

On je, međutim, oponovio da je u interesu Srbije da nastavi dijalog s Prištinom, a sledeći sastanak biće, kako je naveo, 4. decembra.

Dragan Đilas: Zaštititi nacionalne interese na KIM, smanjiti populizam i amaterizam

Oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju predstavlja veliku sramotu za međunarodnu zajednicu, izjavio je predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

„Ovo je težak i bolan trenutak za naš narod. Država Srbija mora da bude odgovorna u ovom trenutku i da učini sve što može da zaštiti naše nacionalne interese na KiM, pre svega ljude, i mora da nastavi dijlaog, bez obzira ko bude sedeo sa druge strane stola“, rekao je Đilas.

Lider DS u najskorije vreme očekuje i da vlada, kako je rekao, napokon predloži platformu o Kosovu i da je parlament usvoji.

„Očekujem u najskorije vreme usvajanje te platforme, da građani znaju sa čime se suočavaju, da se prestane sa najavama teških vremena i teških odluka, nego da oni koji su na vlasti smanje populizam i amaterizam i da ljudima u Srbiji kažu šta će se desiti i koja cena se plaća za to“, naveo je Đilas

Vojislav Koštunica: Odbaciti granicu sa Kosovom

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da se Tribunal u Hagu pretvorio u „ruglo i sramotu“.

Koštunica je u pisanoj izjavi ocenio da sada Srbija mora da odlučno odbaci uspostavljanje granice sa Kosovom, kako bi zaštitila nevino pobijene žrtve i da bi zaštitila svoje dostojanstvo.

„Pokazalo se da je Tribunal golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud. Oslobađajuće presude za ubice Srba znače da se haški Sud svrstao u red neposrednih izvršilaca zločina nad srpskim narodom“, izjavio je Koštunica, naglasivši da su „pravi nalogodavci haške pravde sačekali da svi optuženi Srbi budu poslati u hašku tamnicu pa da onda oslobode sve zločince koji su ubijali Srbe“.

„Ako ti nalogodavci misle da su ovim ponizili Srbiju grdno se varaju. Oni su pre svega ponizili sami sebe trgujući nevino prolivenom krvi i izrugujući se drevnim načelima nezavisnosti sudstva i vladavine prava. Srpski narod sada zna šta je Haški trubunal i zna da se on rukovodi antisrpskom idejom“, navodi se u izjavi.

Koštunica je zatražio da Srbija odlučno odbaci uspostavljanje granice sa Kosovom, navodeći da je to „pravi i najbolji odgovor silnicima i to je način kako se poštuje međunarodno pravo i kako se poštuju nacionalni interesi“.

„Svaki normalan čovek danas oseća gađenje prema Haškom sudu, ali ne sme na tome da se zadrži naša reakcija na nepravdu, nego moramo sprečiti još veću nepravdu, a to je pravljenje granice sa Kosovom“, izjavio je Koštunica.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić: presuda će poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

„Nažalost, obistinilo se očekivanje da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja optuženog za ubistva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998 godine“, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Nikolića.

Najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud.

Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati, istakao je predsednik Nikolić.

Prema njegovoj oceni, oslobađanjem Haradinaja pokazalo se loše snalaženje misije na Kosovu i Metohiji, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svedoka ključnih za inkriminišuću presudu.
„Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen.

Takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu“, zaključio je Nikolić.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve