Loader

Asanž – državni neprijatelj SAD

28.septembar,12:38

Majkl Ratner, advokat Džulijana Asanža, kaže da dokument kojim je Asanž proglašen za neprijatelja SAD može da proizvede ozbiljne pravne posledice, jer se prema "neprijateljima" odnosi u skladu sa ratnim zakonima, odnosno, mogu se likvidirati, zatvarati bez suđenja, itd.

Prema pisanju australijskih medija, vojska Sjedinjenih Američkih Država proglasila je organizaciju Vikiliks i njenog osnivača Džulijana Asanža „neprijateljima države“.

Isti „status“ imaju na primer pripadnici Al kaide, a on u praksi između ostalog znači da ukoliko neki od pripadnika oružanih snaga tajno stupi sa Asanžom u kontakt, rizikuje da mu se sudi zbog saradnje sa neprijateljem i može mu pretiti smrtna kazna.

Sve ovo proisteklo je iz dokumenata obaveštajne službe američkog ratnog vazduhoplovstva, a do javnosti je došlo je na osnovu zakona o dostupnosti informacija. Dokument je nastao kada su američki obaveštajci pokušavali da otkriju da li izvesni vojni analitičar gaji prikrivene simpatije prema onome što rade Asanž i Vikiliks. Obaveštajci su pratili aktivnosti tog analitičara, jer ga je Vašington sumnjičio da je odavao osetljive vojne informacije Vikiliksu, pa mu je uskraćen dalji pristup informacijama.

Majkl Ratner, advokat Džulijana Asanža, kaže da dokument može da proizvede ozbiljne pravne posledice, jer se prema „neprijateljima“ odnosi u skladu sa ratnim zakonima, odnosno, mogu se likvidirati, zatvarati bez suđenja, itd.

Asanž se inače u četvrtak iz Ambasade Ekvadora u Londonu putem video-linka obratio učesnicima

generalne debate u Ujedinjenim nacijama u Njujorku. U ambasadi boravi već mesecima jer mu je Ekvador odobrio azil, ali ne postoji način da napusti zgradu ambasade da ne bude uhapšen i isporučen Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje. Osim toga, traže ga i SAD, koje ga smatraju špijunom i gde mu može pretiti smrtna kazna.

Asanžovo obraćanje Ujedinjenim nacijama pratilo je oko 150 diplomata, a svelo se uglavnom na to da je Asanž tražio od predsednika SAD Baraka Obame da prestane da progoni ljude koji rade u Vikiliksu. U tom kontekstu, naveo je da je vreme za reči isteklo i da je nastupilo vreme za akciju.

Asanž je Obamu kritikovao i zato što, kako je naveo, američki predsednik podržava slobodu govora na Bliskom istoku, dok istovremeno progoni Vikiliks zbog odavanja diplomatskih informacija.

Pogledajte obraćanje Asanža Ujedinjenim nacijama:

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve