Loader

Džulijan Asanž, opet u žiži

16.avgust,11:06

Ekvador kaže da se radi o udaru na suverenitet te zemlje. "Mi nismo britanska kolonija", ljutito kaže ministar spoljnih poslova te zemlje Rikardo Patino

Odobren azil

Zvaničnici Ekvadora saopštili su da su odobrili azil Džulijanu Asanžu. Odluka je bila očekivana mada se pretpostavlja da je Ekvador tokom poslednjih meseci primio mnogo pretnji i pretrpeo ucena.

S druge strane predstavnici vlade Velike Britanije ponovili su tvrdnju da će pokušati da uhapse Asanža, i da mu neće omogućiti slobodan odlazak iz zemlje.

Ukoliko napusti ambasadu, biće uhapšen.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino rekao je da u njegovoj zemlji veruju da Asanž strahuje od toga da li je politički progon kom je izložen legitiman.

Dodao je da je njegova zemlja lojalna tradiciji zaštite onih koji su ranjivi.

U poslednjim trenucima dok se čekala i zvanična odluka Ekvadora o tome da je ova južnoamerička zemlja odobrila azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, tenzije skaču zbog novih pretnji Britanaca. Naime, Ambasada Ekvadora optužila je Britaniju da planira upad policije u Ambasadu i hapšenje Asanža.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino je na konferenciji za štampu u Kitu rekao da im je dostavljeno pismo britanske vlade preko zvaničnika Ambasade Velike Britanije. U njemu stoji jasna pretnja da će upasti u Ambasadu Ekvadora u Londonu, ukoliko ne izruče Asanža.

Patino je dodao da „takve pretnje ne priliče demokratskij, civilizovanoj državi koja poštuje zakon“.

„Ukoliko se ostvare mere najavljene u pismu britanskih zvaničnika, Ekvador će ih protumačiti kao neprihvatljiv i neprijateljski akt protivan našem suverenitetu. Primoraće nas da reagujemo“, dodao je Patino i završio: „Mi nismo britanska kolonija. Ta vremena su prošla“.

Asanž već nedeljama živi u ovoj ambasadi u centru Londona pokušavajući da spreči da ga uhapse. Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je da Asanž treba da bude izručen u Švedsku gde ga traže zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja koje on negira. Nakon toga, pretpostavlja se, bio bi izručen Sjedinjenim Američkim Državama zato što je 2010. Vikiliks objavio stotine hiljada američkih diplomatskih depeša koje su bile državna tajna. Tamo ga očekuju nova suđenja.

Rikardo Patino nekoliko minuta ljutito je kritikovao britansko vođenje spoljne politike i njihove diplomatske obaveze. Britanski BBC izveštava da bi upad policije u Ambasadu Ekvadora mogao da izazove nezamislive posledice i da ujedini političke snage Ekvadora.

Protest ispred Ambasade Ekvadora

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je još ranije optužio Britance da sa slučajem Asanž nisu postupali na valjan način; sada postoji strah da bi ugrožavanjem suvereniteta Ekvadora Korea dobio statsu heroja.

Gardijan izveštava da se čini da Forin ofis nema nameru da odustane od odluke o upadu u Ambasadu. Njihov portparol naveo je da Britanija ima obavezu da izruči Asanža čak i ako mu Ekvador odobri azil.

Ispred Ambasade Ekvadora u Londonu u četvrtak se okupilo mnogo više policije nego obično, a blizu njih je i grupa građana koji daju podršku Asanžu.

Demonstracije su u toku i u Kitu, glavnom gradu Ekvadora, gde ljudi na ulicama viču: „Mi smo suvereni, nismo kolonija!“.

Uskoro opširnije…

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve