Loader

Asanž traži Azil u Ekvadoru

21.jun,11:27

Asanž je prethodno pisao predsedniku Koreri tvrdeći da je progonjen i da smatra da Švedska neće zaštititi njegova prava i da će ga izručiti u zemlju gde se smrću kažnjavaju špijunaža i pobuna

U utorak, 19. juna popodne osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pobegao je iz kućnog pritvora i ušetao u Ambasadu Ekvadora u Londonu.

Od ove države zatražio je azil, ali se na odluku još čeka.

Asanž se na ovaj korak odlučio dvadesetak dana pošto je Vrhovni sud Velike Britanije doneo odluku da može biti izručen Švedskoj.

U Švedskoj ga traže zbog optužbi za silovanje i seksualne napade na dve žene. Još je veći problem Asanžu što pretpostavlja da bi ga Švedska odmah izručila Sjedinjenim Američkim Državama gde mu preti doživotna robija ili smrtna kazna.

U SAD ga traže zato što je Vililiks od novembra 2010. godine pa u narednih skoro godinu dana objavljivao stotine hiljada diplomatskih depeša – prepiske američkih ambasadora širom sveta sa Stejt Departmentom u kojima je američka spoljna politika ogoljena.

Osim toga, Vikiliks je i ranije objavljivao poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu, a nastavio je svoj posao čak i kad je Asanž uhapšen u decembru 2010.

Od tada je u kućnom pritvoru u blizini Londona. Nekoliko puta se žalio na odluke britanskih sudova o izručenju Švedskoj i do kraja maja iscrpeo je sve mogućnosti za žalbu i preokretanje odluke u njegovu korist.

Izlaskom iz pritvora i bekstvom u Ambasadu Ekvadora on je prekršio svoja prava i dužnosti garantovane kaucijom od 200.000 funti. Pojedinci koji su u želji da mu pomognu platili deo kaucije, sada su – stvarno ili ne – vrlo razočarani jer su taj novac zauvek izgubili.

Iz Ambasade Ekvadora, povodom Asanžovog zahteva za azil, rečeno je da se zahtev „proučava i analizira“.

Pošto se smatra diplomatskom teritorijom, na tom mestu Asanž nije dostupan policiji. Britanski Forin ofis naveo je da će zajedno sa Ekvadorom pokušati da „razreši situaciju“.

Asanž je izabrao Ekvador za svoju buduću destinaciju jer mu je ova zemlja još 2010. godine u jeku objavljivanja Vikiliksovih (američkih) depeša, ponudila gostoprimstvo, odnosno azil.

Međutim, pojedini mediji navode da je ta ponuda važila vrlo kratko, te da je Ekvador samo ponudio gostoprimstvo Asanžu dok objavljuje ostatak depeša – predsednik ove južnoameričke države Rafael Korea nekoliko dana kasnije ispravio je svog ministra spoljnih poslova i rekao da ne odobrava ponudu Asanžu.

Međutim, ministar spoljnih poslova Rikardo Patino sada je izjavio da kao potpisnica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, Ekvador ima obavezu da razmotri zahtev za azil i zato je zahtev momentalno prosleđen u službu koja je nadležna za ova pitanja.

Za to vreme, Asanž će ostati u Ambasadi pod zaštitom Vlade Ekvadora, dodao je Patino. On je rekao i da odluka Ekvadora nikako ne bi trebalo da se tumači kao mešanje ove države u sudske procese bilo Britanije, bilo Švedske, a obe ove države biće konsultovane.

U kratkom saopštenju, Džulijan Asanž se zahvalio Ambasadi Ekvadora jer je prihvatila da razmotri njegov zahtev za azil.

Asanž je prethodno pisao predsedniku Korei tvrdeći da je progonjen i da smatra da Švedska neće zaštititi njegova prava i da će ga izručiti u zemlju gde se smrću kažnjavaju špijunaža i pobuna.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve