Loader

Rokfeler i Rotšild udružuju snage

31.maj,22:25

Dve najpoznatije dinastije u svetu biznisa dogovorile su se o strateškom partnerstvu

Grupa Rothšild (RIT Capital Partners) objavila je u sredu 30. maja da preuzima 37 odsto akcija u Rokfelorovoj grupi (Rockefeller & Co.), od banke Société Générale za nepoznatu sumu. Kako je početkom maja javila agencija Reuters SocGen se spremala da proda svoju jedinicu Trust Co. u Los Anđelesu, a takođe i milijarde teške zajmove avio industriji brodogradnji da bi balansirala svoj saldo i da smanji potrebe za dolarima. U tom kontekstu Rokefeler je umesto banke SocGen za partnera dobio jedno od najpoznatijih imena u globalnim finansijama. Imovinom od skoro 40 milijardi dolara će upravljati zajedničko preduzeće Rokfelerovih i Rotšildovih, čiji planovi nisu poznati.

Dejvid Rokfeler (96) i lord Jakob Rotšild (76) održavaju lične odnose više od 50 godina. Dejvid Rokfeler, koga nazivaju patrijarhom porodične kompanije je najmlađe i jedino preživelo dete Džona Dejvisona Rokfelera.

Dinastija Rotšild počela je kada je Majer Amčel Rotšild počeo biznis u Frankfurtu krajem 18. veka. Majer Amšel je udario temelje Rothšild korporacije kada je poslao svojih pet sinova u glavne evropske finansijske centre – u Frankfurt, Beč, Pariz, Napulj i London, gde je njegov treći sin Natan Majer Rotšild osnovao banku u Sitiju 1811. U hronikama o toj familiji, u kojima se teško razlikuju mitovi od činjenica, ostalo je zabeleženo kako je Natan Majer Rotšild, finansijski pomogao britansku pobedu nad Napoleonom, tako što je kupovao britanske obveznice verujući da će Napoleon izgubiti, a Velington, s kojim je poslovao ranije, pobediti. Dao je i zajam britanskoj vladi za Suecki kanal. Rotšildovi deluju u brojnim evropskim zemljama. Oni sada nastoje da konsoliduju svoje poslove u Francuskoj i Britaniji.

Važna godina u istoriji dinastije Rokfeler je 1870, kada je Džon Dejvison Rokfeler osnovao Standard Oil Company koja je kao multinacionalna korporacija dominirala u naftnoj industriji do 1911. Džon Rokfeler je bio prvi Amerikanac koji ima više od milijardu dolara.

Familije i porodična stabla

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve