Loader

Dopunjeno 28. 5. 2012.

Svetlana Vukajlović puštena iz pritvora

24.maj,18:01

Svetlana Vukajlović uhapšena je u septembru prošle godine

Poslednja vest:

Svetlana Vukajlović, nekadašnja direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RZZO), puštena je iz Okružnog zatvora u Beogradu u ponedeljak, 28. maja 2012. da se brani sa slobode. U pritvoru je provela više od osam meseci.

Specijalni sud u Beogradu odlučio je da bivšu direktorku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlanu Vukajlović i još dvoje njenih saradnika, pusti iz pritvora uz jemstvo. Oni su optuženi za malverzacije sa nabavkom vakcina protiv „svinjskog gripa“, izjavila je portaprol suda Maja Kovačević.

Iz pritvora će, osim Vukajlovićeve, uz polaganje garancija biti pušteni i bivša direktorka „Jugohemije“ Smiljka Mileusnić-Adžić i direktor „Detapa“ Ljubomir Pavićević, rekla je Kovačević i navela da je četvrti optuženi, direktor kompanije „Jugohemija farmacija“ Vladimir Gravar, ranije pušten iz pritvora.

Vukajlovićeva, Mileusnić Adžić i Pavićević će, prema rečima Kovačevićeve, iz pritvora izaći pošto upišu hipoteke na stanove koje njihove odbrane zalažu kao jemstvo da neće pobeći i da će se odazivati svim pozivima suda.

Procedura upisa hipoteke, u zavisnosti od prirode slučaja, traje od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Mileusnić Adžićeva, tri meseca kasnije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv Vukajlovićeve, Mileusnić Adžićeve, Gravara i Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv „svinjskog gripa“ krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Svi se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, a uskoro bi trebalo da im počne suđenje.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija „Jugohemija farmacija“, iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije „Novartis“, niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su, kaže optužnica, u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici: preduzeća „Jugohemija farmacija“ i „Detap“, koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupnu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve