Loader

Glasovi iz kontejnera

11.maj,16:42

Iz obraćanja Tomislava Nikolića, moglo se shvatiti da su glasački listići koje je pokazao novinarima originalni, odneseni sa nekog glasačkog mesta, "bačeni u kontejner" i zamenjeni nekim drugim listićima. Međutim, u istom obraćanju, lider SNS-a izjavljuje: "Ovo je originalna vreća, pogledajte ko je zaokružen - ovde 5, ovde 12 - ko to ima biračke listiće, ko je zamenio, gde je štampano ovo, zašto nema holograma, što ne vidimo serijski broj biračkog listića?"

Tužilaštvo: Džak s listićima ukraden posle izbora u Pančevu

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da nije bilo falsifikovanja izbornih rezultata na biračkom mestu br. 57. u Osnovnoj školi Sveti Sava u Pančevu, kao i da je džak, koji su funkcionerti SNS-a pokazali kao navodni dokaz izborne krađe, iznet nakon što su svi glasovi evidentirani, a posle brojanja glasova svi članovi biračkog odbora, uključujući i one iz SNS, potpisali zapisnik bez primedbi.
„Niko nije prekrajao izbornu volju građana, nego su listići ukradeni „, rekao je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić na konferenciji za novinare u tužilaštvu u Beogradu.
Zorić i dodao da su predstavnici SNS-a predali policiji 2.109 glasačkih listića, čija je autentičnost potvrđena veštačenjem. U istrazi je utvrđeno da je među listićima koji su predati policiji bilo 1. 057 listića za predsedničke izbore, a 1. 052 za izbor poslanika Supštine Srbije.

„Policija radi na utvrđivanju identiteta osoba koje su uzele listiće ili omogućile njihovo uzimanje. Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autentični, što znači da su to listići koje je obezbedio RIK“, istakao je Zorić.
Portparol tužilaštva je objasnio da je reč o krivičnom delu oduzimanja dokumenata o glasanju, a viša tužiteljka u Pančevu Gordana Čolić izjavila je da je za to delo zaprećena kazna do tri godine zatvora.
Od ukupno 16.782 vreće u RIK još nije pristiglo dvadesetak, među kojima je i ova iz Pančeva“, zaključio je Zorić. Pozivajući se na deo izjave o dvadesetak džakova koji nedostaju DSS je zatražila da se RIK ponovo sastane i da se glasovi ponovo prebroje.

Pogledajte rezultate prvog kruga izbora za predsednika Republike od 6. maja 2012. godine po regionima, opštinama i po biračkim mestima (izvor RIK):

Tabela okruzi 00 – 15

Tabela okruzi 16 – 24

Tabela Kosovo i Metohija

Tabela po biračkim mestima (Izvor: RIK)

Detaljne rezultate predsedničkih izbora 2012. po opštinama možete videti i na sajtu CESID-a

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić optužio je juče (10. maja) Demokratsku stranku (DS) za izbornu krađu. Prema Nikoliću, demokrate su nakon završetka izbora na svim izbornim mestima zamenjivale džakove sa izbornim listićima – oni sa glasovima građana su odbacivani, a umesto njih su stavljani prethodno pripremljeni listići „nepostojećih i mrtvih birača“, na kome su zaokružene vladajuće stranke.

Policiji posle odugovlačenja ipak predati sporni listići

Tomislav Nikolić izjavio je da je ta stranka podnela krivičnu prijavu
protiv NN lica zbog izborne krađe. Portparol Republičkog javnog
tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da podnosilac prijave protiv NN lica
nije tužilaštvu omogućio uvid u sporni izborni materijal. Zorić je u
četvrtak rekao da je Tužilaštvo uputilo zahtev policiji da se provere
svi navodi o autentičnosti i poreklu listića koje je prezentovala SNS
u javnosti, Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je
policija dobila zahtev Republičkog javnog tužilaštva da proveri sve
navode u vezi sa poreklom i autentičnošću glasačkih listića koje su
naprednjaci pokazali tvrdeći da su izbori pokradeni. Dačić je rekao da
je zahtev Tužilaštva prosleđen Upravi kriminalističke policije za grad
Beograd. Po tvrdnji Zorića policija je, po zahtevu Tužilaštva, „otišla
da izvrši navedene provere“, ali „policiji nije omogućeno da izvrši
provere navoda u vezi porekla i autentičnosti listića, koju je
Tužilaštvo zahtevalo, jer predstavnici SNS nisu hteli da dostave na
uvid tražene listiće“.
SNS je u subotu policiji ipak predala sporne listiće.

Lider SNS-a je novinarima pokazao oko tri hiljade izbornih listića koji su, kako kaže, „nađeni u kontejneru“, a na kojima je više od 90% glasova pripalo opoziciji. Tom prilikom je rekao da je krađa obavljena i na glasačkim mestima, i tokom transporta glasačkih listića do Republičke izborne komisije (RIK).

Kako putuje izborni materijal

Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović je objasnio
da se izborni materijal distribira opštinskim komisijama uz pratnju
policije i predaje uz zapisnik. I obrnutim putem po okončanom glasanju
zapečaćeni koverti sa zapisnicima potpisanim od strane svih članova
biračkog odbora predaju se uz zapisnik opštinskim komisijama, koje
zapečaćene vreće uz zapisnik predaju koordinatoru i transportuju se do
depoa Republičke rerepubličke komisije. Stranke učestvuju u svim
fazama štampanja listića i kontrolama izbornog procesa i da svaka
stranka ima minimum dva predstavnika u biračkom odboru.
Štampanje biračkih listića je javno, a kada se završi sa štampanjem
predviđenog broja, uz zapisnik se uništava i ploča sa koje je štampan
birački listić.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, „član RIK, član biračkog odbora, ili drugo lice koje u vršenju dužnosti u vezi sa izborom poslanika izmeni broj datih glasova dodavanjem ili oduzimanjem glasačkih listića“ kazniće se kaznom do tri godine zatvora.

Demokratska stranka je odbacila optužbe o krađi, a komentarišući izjave SNS o džaku sa glasačkim listićima, Oliver Dulić je na svom Twitter nalogu napisao da se „pronašlo odakle je ta vreća, ukrao je njihov član (SNS-a, prim. Vreme) u Zaječaru pred kamerama pa je dopremio u Bgd“. Na ovo su naprednjaci saopštili da vreća sa listićima koje je Tomislav Nikolić pokazao novinarima nije iz Zaječara, već „iz jednog mesta u Vojvodini“.

Tanjug je danas preneo i izjavu Toma Zorića, portparola Republčkog javnog tužilaštva „da je tužilaštvo zahtevalo od policije proveru svih navoda u vezi sa poreklom i autentičnošću listića koji je u četvrtak javno predstavila Srpska napredna stranka“.

RIK: Detaljan pregled izbornog materijala

Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović najavio je
u petak uveče da će na sednici RIK-a u subotu 11. maja biti razmatrani
prigovori Srpske napredne stranke o nepravilnostima i da će biti
formirana grupa sastavljena od članova Republičke izborne komisije i
zaposlenih u stručnoj službi Narodne skupštine koji će izvršiti
detaljan pregled kompletnog izbornog materijala i utvrditi da li i gde
nedostaje eventualno džak sa glasačkim listićima i da će tim putem
krenuti da utvrđuje šta se zaista desilo.

On je rekao da se u prigovoru lidera SNS Tomislava Nikolića traži da
komisija poništi izbore na svim nivoima, ali da u njoj nema dovoljno
elemenata – nedostaju detalji oko toga gde se, odnosno na kom se
biračkom mestu desila navodna krađa listića, kao i to da li su oni sa
predsedničkih ili parlamentarnih izbora, ali da će i bez toga RIK
izvšiti proveru.

Ostaju, međutim, neke nedoumice: prema pomenutom Zakonu o izboru narodnih poslanika birački spisak se zaključuje najkasnije 15 dana pre izbora, a RIK podatke o ukupnom broju birača objavljuje u Službenom glasniku. Nejasno je zašto SNS tek sada stavlja primedbe na birački spisak pominjući pola miliona dodatno upisanih „mrtvih i nepostojećih“ građana koji, po svojoj prirodi, neće moći da dođu na glasanje i pobune se što je zabeleženo da su već glasali.

Drugo, još veću zbrku stvaraju listići koje je predsednik SNS-a u četvrtak pokazao medijima. Po Zakonu, Republička izborna komisija priprema i overava glasačke listiće. RIK utvrđuje i njihov broj, „koji mora biti jednak broju birača upisanih u birački spisak“, kao i broj rezervnih listića (za predstojeći drugi krug predsedničkih izbora određena je rezerva od 30.000 listića). Najzad, listići se moraju štampati na jednom mestu, i to na hartiji zaštićenoj vodenim žigom.

Iz obraćanja Tomislava Nikolića, moglo se shvatiti da su glasački listići koje je pokazao novinarima originalni, odneseni sa nekog glasačkog mesta, „bačeni u kontejner“ i zamenjeni nekim drugim listićima. Međutim, u istom obraćanju, lider SNS-a izjavljuje: „Ovo je originalna vreća, pogledajte ko je zaokružen – ovde 5, ovde 12 – ko to ima biračke listiće, ko je zamenio, gde je štampano ovo, zašto nema holograma, što ne vidimo serijski broj biračkog listića?“. Dakle, listići koje Nikolić ima u posedu nemaju hologram, iz čega bi sledilo da oni nisu originalni, tj. da ih nije štampala Republička izborna komisija. Još čudnije onda deluje pomenuti „tvit“ Olivera Dulića, iz koga se može shvatiti da osporeni listići jesu original, da se na njima glasalo u Zaječaru, pa ih onda član SNS doneo u Beograd.

Kada je reč o proceduri ulaganja prigovora, po Zakonu o izboru narodnih poslanika moguće je podneti prigovor RIK-u „zbog povrede izbornog prava u toku izbora, ili nepravilnosti u postupku predlaganja, odnosno izbora“. Međutim, ovi prigovori protiv odluke, radnje ili propusta biračkog odbora moraju se podneti u roku od 24 časa od kada je „doneta odluka, odnosno izvršena radnja koju podnosilac smatra nepravilnom“.

Prema ovoj odredbi Zakona, SNS više nema pravo na prigovor. U SNS-u, pak, kažu da listići nisu nađeni odmah nakon izbora, već u četvrtak rano ujutru, te da zbog toga RIK ne može da se izgovara time da SNS nije podnela prigovor na vreme.

Ničić: Pregledati materijal snimljen u Zaječaru

Nosilac liste URS-a u Zaječaru i dosadašnji gradonačelnik tog grada
Boško Ničić izjavio je u petak da veruje da sporni izborni listići
koje je predsednički kandidat pokreta „Pokrenimo Srbiju“ Tomislav
Nikolić pokazao ispred Skupštine Srbije potiču iz Zaječara. Ničić je
zatražio da policija i tužilaštvo pregledaju snimljeni materijal od
nekoliko sati i „odrade svoj posao“, da budu privedeni svi koji su
vršljali po izbornom materijalu, a naglašava da je kamerama zabeleženo
vršljanje po izbornom materijalu. „Dva sata pre toga, ni na jednom od 69 biračkih mesta u Zaječaru nema primedbi, potpisuju svi zapisnike bez ijedne primedbe, a odjednom nakon dva sata, kada oni još nisu stigli sa biračkih mesta, njihovi šefovi partija se pojavljuju sa pričom o izbornoj krađi i upravo njih zatiču kako vrše radnje koje nisu dozvoljene po Zakonu o izborima“, istakao je. On smatra da nije bilo nikakve izborne krađe, već
manipulacija onih koji su izgubili izbore, a hoće da organizuju
arapsko proleće u Srbiji.

Izjavu Boška Ničića pogledajte
OVDE

Zaječarski cirkus

DSS: Nedostaje vreća iz Kučeva

Miloš Aligrudić izjavio je u četvrtak uveče da je prilikom uvida
predstavnika DSS u birački materijal utvrđeno da nedostaje vreća sa
glasovima sa biračkog mesta 13 u Kučevu, a kada su to konstatovali, da
je počela opstrukcija njihovog rada.

Vučić: Džak iz Odžaka

Potpredsednik SNS Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare pokazao džak za koji koji tvrdi da nije iz Zaječara, već da je pronađen 300 kilometara dalje, u Vojvodini, sa zapisnicima na kojima piše „Pokrajinska izborna komisija“, a čiji broj ne slaže sa zvaničnim zapisnicima sa tih biračkih mesta (pomenuo je biračko mesto 13, u Odžacima).

Van kutije – 2.484 listića

Dokument: Izvod iz izveštaja RIK

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 10. maja 2012. godine, zapisnički je utvrdila i objavljuje Izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Republike održanih 6. maja 2012. godine)

Konačni rezultati izbora za predsednika Republike, održanih 6. maja 2012. godine, su sledeći:

– ukupan broj birača upisanih u birački spisak 6.770.013

– broj birača koji je glasao na biračkim mestima 3.908.652

– ukupan broj glasačkih listića primljenih na biračkim mestima 6.761.300

– ukupan broj neupotrebljenih glasačkih listića 2.850.164

– ukupan broj upotrebljenih glasačkih listića 3.908.652

– ukupan broj nevažećih glasačkih listića 174.660

– ukupan broj važećih glasačkih listića 3.733.992

***

Zbir važećih i nevažećih listića jednak je broju upotrebljenih biračkih listića 3.908.652, što je jednako broju birača koji su glasali na biračkom mestu.
Zbir upotrebljenih i neupotrebljenih listića je 6.758.816, a na biračkim mestima je primljeno 6.761.300, što znači da 2.484 listića nije ubačeno u biračke kutije, pa nije ubrojano ni u važeće, ni u nevažeće.

Kako smo glasali ranije

Više informacija o strankama koje učestvuju na izborima, njihovim listama, kao i predsedničkim kandidatima, pročitajte u sledećim tekstovima:

Izbori 2012 – Kada su raspisani izbori, kada se održavajuu, o pravilima, rokovima, biračkom spisku i ranijim izborima u Srbiji.

Predsednički kandidati – ko se kanidovao za predsednika/predsednicu Srbije na izborima 6. maja; Kako smo glasali na izborima 2008. i koje su nadležnosti predsednika Srbije.

Ko su kandidati za poslanike – koji ljudi su kandidati stranaka za poslanike.

Kako smo i koga smo birali od 1990. do današnjih dana


Prilog izbornom sećanju: Kako smo glasali na lokalnim izborima 2008. Predest najjačih odborničkih lista

Prilog kulturi sećanja Kako sprečiti krađu, Zoran Lučić: Vlast u panici; Dragor Hiber: Slavljem protiv režima, Vreme broj 506, 14. septembar 2000.

RIK: Odbačen prigovor Tomislava Nikolića kojim je traženo poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima

RIK je sa 11 glasova za i tri glasa protiv u subotu 12. maja odbacila prigovor predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića kojim je traženo poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima uz obrazloženje da nije pružen nikakav dokaz o tome da je pronađen izborni materijal na ulici, kako to tvrde naprednjaci. Sekretar RIK-a Veljko Odalović, je naglasio da predsednički kandidat može da traži poništenje samo predsedničkih izbora, ali ne i izbora na svim nivoima.
Predsednik RIK Predrag Grgić najavio je da će prigovor naprednjaka dostaviti tužilaštvu, kako bi ustanovili šta se zaista dogodilo, a da će koordinatori RIK-a još jednom proveriti sve 16.782 vreće, kako bi utvrdili šta eventualno nedostaje i na taj način pomogli istragu.
Odalović je podsetio da je zakonom predviđena sankcija za takvo krivično delo od tri meseca do tri godine zatvora.
Nilolić se može žaliti Upravnom sudu koji donosi konačno rešenje u izbornom postupku koji se normalno nastavlja.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve