Loader

Nikolić: Poništiti izbore zbog krađe

10.maj,16:36

Na doštampanim glasačkim listićima su unapred zaokruženi kandidati demokrata, izjavio je Nikolić, koji je novinarima pokazao i oko 3000 pravih glasačkih listića za koje tvrdi da su bačeni nakon izbora, i na kojima je u više od 90% slučajeva glas otišao opozicionim partijama

SNS protestuje u nekoliko gradova

U nedelju, 13. maja Srpska napredna stranka organizovala je sa zastavama i stranačkim obeležjima i trubeći protestne vožnje ulicama Beograda, Kruševca, Šapca, Valjeva, Jagodine, na severu Kosova i u još nekim gradovima Srbije. u Svakom od ovih gradova bilo je više desetina automobila koji su se kretali u kolonama ili nezavisno.

Pogledajte kako je to izgledalo OVDE.

Srpska napredna stranka ne priznaje rezultate izbora koje je objavila Republička izborna komisija, smatra ih nezakonitim i uato je najavila da počinje mirne, nenasilne proteste širom Srbije. Kako je saopšteno iz SNS-a posle sednice Predsedništva stranke u subotu 12. maja pre podne, ova stranka je tu odluku objavila pre nego što je RIK obavila proveru izbornog materijala na zahtev ove stranke.

SNS je istovremeno najavila i da će u nedelju 13. maja odlučiti da li će predsednički kandidat Tomislav Nikolić nastaviti trku za predsednika Srbije, odnosno da li će učestvovati u drugom krugu tih izbora 20. maja, rekao je lider naprednjaka novinarima.

KASNO ZA ODUSTAJANJE: Po članu 13. Zakona o izboru predsednika Republike predsednički kandidat, može odustati od kandidature do dana utvrđivanja liste kandidata za predsednika Republike. Lista kandidata za predsednika republike utvrđena je pošto RIK bila dužna da utvrdi listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 20. aprila, 15 dana pre dana izbora i je objavi u „Službenom glasniku Republike Srbije“ , što je učinila. To praktično znači da Nikolić formalno-pravno ne može da odustane od učešća u drugom krugu predsedničkih izbora.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić optužio je danas u beogradskom Domu Omladine Demokratsku stranku (DS) za lažiranje izbora i doštampavanje pola miliona biračkih listića.

Kandidat SNS-a za predsednika Srbije rekao je da je DS dodala petsto hiljada „mrtvih i nepostojećih“ birača na biračke spiskove – po njemu, na izbornim mestima su dopisani birači zaokruživani kao da su glasali, pravi glasački listići su bačeni u kontejnere, a zamenili su ih oni naknadno štampani.

Na doštampanim glasačkim listićima su unapred zaokruženi kandidati demokrata, izjavio je Nikolić, koji je novinarima pokazao i oko 3000 glasačkih listića za koje tvrdi da su bačeni nakon izbora, i na kojima je u više od 90% slučajeva glas otišao opozicionim partijama.

Predsednik SNS-a je dodao da je izborne krađe bilo na svim biračkim mestima u Srbiji, kao i da pomenuti dopisani (nepostojeći i mrtvi) birači nisu mogli „da se pojave na biračkom mestu i pitaju zašto su zaokruženi, kada nisu glasali“.

Podsetimo, juče (9. maja) i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor je zatražio da se preispitaju rezultati izbora na svim nivoima, zbog toga što je SVM „žestoko pokradena“ za oko 30 hiljada glasova na republičkim parlamentarnim izborima.

Komentarišući Pastorove navode, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević je rekao da se u svakom biračkom odboru nalaze predstavnici svih izbornih lista i da je „neobično da pred 50-60 ljudi promakne izborna krađa takvih razmera“.

Sumnje u ispravnost izbora od 6. maja izrazili su i predstavnici pokreta Dveri, koji sa oko 4,4 odsto glasova nisu prešli cenzus za republičku skupštinu. Oni su juče popodne najavili protest ispred Skupštine Srbije, ali je MUP Srbije zabranio ovaj skup, „jer je zakazan na mestu koje nije predvidjeno za održavanje javnih skupova i nije bio zakazan u zakonom predviđenom roku“.

Dan nakon izbora, u ponedeljak 7. maja, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je zaključio da su „izbori u Srbiji bili u skladu sa većinom standarda za demokratske izbore Saveta Evrope“.

Tadić: Podmetanje i pozivi na destabilizaciju države

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da su tvrdnje SNS-a o krađi glasova – podmetanja.

„Naši politički protivnici pokušavaju ovih dana da talasaju Srbijom i da jedne regularne izbore pretvore u takozvani preokret. Oni sada nama žele da pripišu sve ono što je njima bilo primereno, a to se u psihologiji zove projekcija“, rekao je Tadić. „Oni bacaju blato na moje lice, a blato se sliva sa njihovih lica već 20 godina, jer su ga sami okaljali svojim rečima i zlim delima koja su činili i zlim namerama kojim prizivaju agresiju na naše ulice i trgove“.

Va vest da SNS najavlljuje izlazak na ulicu, Boris Tadić je izjavio da pretnje protestima zbog navodnih izbornih neregularnosti zapravo jesu poziv na destabilizaciju dražave. Svako mora da bude odgovoran za svoje postupke i sigurnost građana. Ja tome neću doprineti ni na koji način, i pozivam na mir. Osnovni red je da sve institucije rade svoj posao, proveravaju rezultate izbora, a učesnici u izborima treba da doprinose dobroj situaciji i atmosferi“, rekao je Tadić novinarima kada je sa premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom posetio Telenor, gde im je domaćin bio generalni direktor kompanije Ćel-Morten Jonsen.

.

Odalović: Sve regularno

Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je da nema razloga da bilo ko ukazuje na ozbiljne neregularnosti izbornog procesa. On je dodao da su zapisnici sa gotovo svih biračkih mesta obrađeni i regularni i objasnio da predstavnici stranke Dveri „već dva dana vrše uvid u izborni materijal, SNS je uputila zahtev i sutra u toku dana će njihovi predstavnici izvršiti uvid u određeni materijal. Svako ko je učesnik u izbornom procesu, svaki birač, kandidat ili lista imaju to pravo“.

Podsetio je rekao da je sve što RIK radi krajnje transparentno i uz puno prisustvo i učešće predstavnika svih stranaka. Zato je, dodao je, iznenađen optužbama SNS-a i da takva vrsta prigovora nije došla do RIK-a.

„Nemamo više nijedan prigovor, svi su rešeni. Postoji mogućnost žalbe Upravnom sudu, podnosioci prigovora će odlučiti da li će dalje nastaviti postupak“, rekao je Odalović.

Portparol Republičke izborne komisije Miodrag Petrović prethodno je izjavio da se ne može govoriti o krađi glasova i zatražio dokaze od onih koji to tvrde.

„Dokazi moraju biti validni i izneti u zakonski propisanoj formi. Tamo gde RIK utvrdi da su prigovori osnovani, RIK će takve prigovore usvojiti i ponoviti izbore na odredjenim biračkim mestima“, rekao je Petrović dodajući da svi izbori neće biti ponovljeni, bez obzira na „očekivanja nekih“.

Pogledajte rezultate prvog kruga izbora za predsednika Republike od 6. maja 2012. godine po regionima, opštinama i po biračkim mestima (izvor RIK):

Tabela okruzi 00 – 15

Tabela okruzi 16 – 24

Tabela Kosovo i Metohija

Po biračkim mestima

Detaljne rezultate predsedničkih izbora 2012. po opštinama možete videti i na sajtu CESID-a

Blagojević: Nejasne tvrdnje SNS-a

Ako se pokaže da su naprednjaci danas pokazali autentične biračke listiće, postoje razlozi da organi koji se bave sprovodjenjem krivičnog zakonodavstva utvrde poreklo tih listića, izjavio je izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević.

On je rekao da se u tom slučaju ne radi o izbornom prekršaju, već o krivičnom delu za koje je zaprećena trogodišnja kazna zatvora.

Nije moguće, rekao je Blagojević, na osnovu onoga što su saopštili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, zaključiti u kojoj fazi izbornog procesa se navodna krađa dogodila, da li na nekom biračkom mestu, u transportu listića ili u nekom drugom momentu nakon zatvaranja biračkih mesta.

„Ukoliko se dogodilo na biračkom mestu, ne znam kako je tako nešto moglo da promakne svim ljudima koji su sedeli u biračkim odborima, uključujući i predstavnike SNS i Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata“, dodao je Blagojević i podsetio da je SNS na svakom biračkom mestu imao po dva ili tri predstavnika. „Ukoliko se krađa o kojoj govori SNS dogodila nakon glasanja, onda na osnovu zapisnika jednostavno može da se utvrdi da li se podaci kojima raspolaže stranka poklapaju sa onima koje objavljuju izborne komisije“, zaključio je direktor CESID-a.

Koštunica: Nadležni da objasne

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je zapanjujuća, i za demokratski poredak poražavajuća, činjenica da je na hiljade izbornih listića pronađeno na ulici. On je poznao nadležne da odgovore kako se to dogodilo i zaključio da se radi o grubim krađama na izborima.Od RIK-a zahteva hitno objašnjenje kako je moguće i ko je odgovoran što je štampano 261.000 više izbornih listića za izbore na Kosovu i Metohiju. (reč je o listićima kosovske za opštine u kojima više praktično nema onih koji glasaju na srpskim izborima, kao što je na primer Đakovica, prim R.S.V.)
Prema njegovim rečima, u najboljem interesu Srbije je da se ponovnim prebrojavanjem glasova utvrdi puna istina i nedvosmisleno rasvetli da li su izbori regularni.

Dveri najavljuju aktivan bojkot izbora

Dveti protestovale u Beogradu i u Novom Sadu, pozvale sve opozicione partije da traže poništenje izbora i najavili da će se izborima u drugom krugu suprotstaviti svim metodama građanske neposlušnosti.

Ištvan Pastor i Čedomir Jovanović priznaju rezultate izbora

LDP: Nema dokaza o velikoj krađi

Ne postoji nijedan ozbiljan dokaz o velikoj izbornoj krađi, rekao lider LDP-a Čedomir Jovanović 12. maja i pozvao građane da izađu na glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora. Nikoliću poručio da prizna izborni rezultat.

Pastor: Nismo hteli da nastupi haos

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je u intervjuu za Mađar so rekao da je predstavniku SVM u Republičkoj izbornoj komisiji naložio da glasa za proglašenje konačnih rezultata na predsedničkim i parlamentarnim izborima.
Pastor se nakon te izjave sreo s Borisom Tadićem.

Kako smo birali ranije

Više informacija o strankama koje učestvuju na izborima, njihovim listama, kao i predsedničkim kandidatima, pročitajte u sledećim tekstovima:

Izbori 2012 – Kada su raspisani izbori, kada se održavajuu, o pravilima, rokovima, biračkom spisku i ranijim izborima u Srbiji.

Predsednički kandidati – ko se kanidovao za predsednika/predsednicu Srbije na izborima 6. maja; Kako smo glasali na izborima 2008. i koje su nadležnosti predsednika Srbije.

Ko su kandidati za poslanike – koji ljudi su kandidati stranaka za poslanike.

Kako smo i koga smo birali od 1990. do današnjih dana

Prilog izbornom sećanju
Kako smo glasali na lokalnim izborima 2008. Predest najjačih odborničkih lista

Prilog kulturi sećanja Kako sprečiti krađu, Zoran Lučić: Vlast u panici; Dragor Hiber: Slavljem protiv režima, Vreme broj 506, 14. septembar 2000.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve