Loader

Tribina: Nova srpska levica

24.novembar,12:04

Na globalnom i na lokalnom planu, u poslednje vreme, ponovo su vidljivi pokreti za koje se činilo da su nestali sa političke scene ili, bar, da njihova politička opcija nije u stanju da pruži adekvatan odgovor na sadašnji istorijski i politički trenutak. A onda se dogodila svetska ekonomska kriza koja je, u očima mnogih, označila kraj kapitalizma.

Za temu o novoj levici važne su dve stvari: jedna se događa na globalnom planu, kroz pokret „Occupy“, a druga, za Srbiju značajnija, jeste nedavna blokada fakulteta, koja je učinila da u žižu interesovanja dospeju organizacije koje su do sad bile na političkoj margini. Reč je o organizacijama i pokretima koje čine uglavnom studenti i mladi ljudi, a orijentisani su levo, u najširem smislu te reči.

Pojava je za Srbiju naročito značajna budući da poslednje dve decenije među mladima uspevaju samo desničarski, često ekstremni pokreti.

„Vreme“ i Fondacija „Friedrich Ebert“ organizuju tribinu o ovoj temi pod nazivom „Nova srpska levica“ koja će biti održana u četvrtak 24. novembra u 15 časova u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6, treći sprat).

Neka od pitanja o kojima će se govoriti su:

Ko su i šta su levičarske organizacije među mladima u Srbiji?

Kakve su sličnosti među njima i u čemu se razlikuju?

Ima li savremena levica adekvatan odgovor na krizu kapitalizma?

Kolika je realna snaga Occupy pokreta i može li mu se pripisati levičarski, socijalistički ili socijaldemokratski karakter?

Zašto su se studenti koji učestvuju u blokadi fakulteta našli na meti neonacista?

Da li je nasilje levičarskih organizacija adekvatan odgovor na nasilje ultradesničara?

Gosti:

Dr Vladimir Ilić, sociolog, Filozofski fakultet

Ratibor Trivunac, Anarhosindikalistička inicijativa

Matija Medenica, Marks 21

Moderatorka:

Jovana Gligorijević , novinarka nedeljnika „Vreme“

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve