Loader

U UN hitne konsultacije o Kosovu

29.septembar,23:26
Konsultacije u UN počele su na inicijativu Rusije u noći između srede i četvrtka. Foto: Tanjug

U sredu (28. septembra) uveče u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održane su hitne konsultacije o situaciji na severu Kosova i Metohije.

One se bile iza zatvorenih vrata, a sazvane su na zahtev Rusije.

Najavljeno je da će se na sednici govoriti o nemirima koji su u utorak popodne izbili na Kosovu nakon što su s jedne strane Srbi u blizini prelaza Jarinje gađali kamenjem nekoliko pripadnika Kfora, dok su njihovi vojnici uzvratili suzavcem, gumenim mecima, šok-bombama i vatrenim oružjem ranivši sedam Srba. Istovremeno su ranjena i četiri pripadnika Kfora.

Hronologiju događaja od prethodnih dana pročitajte u posebnom tekstu
„Sever Kosova opet u blokadi, kamioni prolaze“

Pročitajte i tekst Miloša Vasića iz novog broja „Vremena“ „Incidenti na Jarinju“

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uoči početka konsultacija u UN izrazilo je zabrinutost zbog nasilja i pozvalo je međunarodnu zajednicu da se drži principa neutralnosti. Naglašeno je da posebno zabrinjavaju informacije o otvaranju vatre na ambulantna kola koja su prevozila ranjene Srbe.

Sastanak u Njujorku u četvrtak (29. septembra) rano ujutro završen je bez zajedničkog stava o situaciji na severu Kosova.

Nešto kasnije ministar spoljnih poslova Srbije rekao je za RTS da je Rusija na konsultacijama prenela sve ono što je Srbija smatrala za neophodno.

„Tražimo odgovor na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila. Nijedan incident, ni narušavanje mira i stabilnosti ne sme ostati nekažnjen od strane Saveta bezbednosti“, rekao je Jeremić, dodajući da NATO snosi punu odgovornost za takvu situaciju.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve