Loader

US Open: Janko predao Novaku

09.septembar,01:56

Ako se Radmilo Armenulić ne seća da je u poslednjih nekoliko godina video bolje odigrana dva seta, treba mu verovati.

Akteri su Janko Tipsarević i Novak Đoković, četvrtfinale US Opena, poslednjeg gren slema u sezoni – i prvog gren slema na kom se u toj fazi takmičenja sastaju dva igrača iz Srbije.

Novak Đoković je prethodno pobedio Konora Nilanda, Karlosa Berloka, Nikolaja Davidenka i Aleksandra Dolgopolova. U sva četiri meča pokazao je izuzetnu superiornost i izvarednu koncentrisanost i u trenucima kad mu nije išlo.

Janko Tipsarević se teže probio do četvrtfinala, pobedivši Augustina Gensea, Filipa Pečnera, Tomasa Berdiha i Huana Karlosa Ferera.

Meč je trajao gotovo tri i po sata – ali je važniji podatak da je na prva dva od nepuna četiri odigrana seta otišlo dviše od dve trećine vremena, 2 sata i 28 minuta i da je po prikazanom tenisu i borbenosti igrača mogao da bude i finale bilo kog gren slema.

Polufinale protiv Federera

Loše vreme „zgušnjava“ program mečeva na US Openu. Organizatori su zbog dosadašnjih odlaganja odlučili da se fnale muškog singla igra dan kasnije, u ponedeljak.

U subotnjem polufinalu Novak Đoković se sastaje sa Rodžerom Federerom, koji je pobedio Žo Vilfred Congu s 3:0 u setovima. „Radujem se tom duelu“, izjavio je Federer. „Đoković je trenutno najveći izazov u tenisu i ja sam spreman za njega“.

Nema sumnje da će i Đoković učiniti sve da se revanšira za poraz u polufinalu Rolan Garosa, kada je Federer prekinuo njegov neverovatni niz pobeda u ovoj sezoni. S druge strane mreže, i Federer ima nerašćišćene račune, jer ga je u prošlogodišnjem polufinalu US Opena izbacio – Novak Đoković. U dosadašnja 23 meča skor je 14:9 za Federera.

Tipsarević je meč otvorio brejkom i nastavio u furioznom tempu, prisiljavajući Đokovića da uloži maksimum snage i veštine, što ga uz dva brejka dovodi do rezultata po kom bi se moglo zaključiti da je prvi set već dobijen, 5:2. Tipsarević je, međutim, izjednačio i potom, brejkom poveo sa 6:5 – da odmah „popije“ ribrejk, 6:6.

U taj brejku prvi set dobija Novak Đoković (7:2). Po završetku meča izjavio je da je Janko bio bolji, ali: „Uspeo sam da se izvučem“.

Tipsarević u drugi set ulazi kao da je u prvom pobedio, na početku ponovo pravi brejk i rezultat 3:0, posle kog je ponovo u prilici da još jednim brejkom poveća prednost. Đoković, međutim, uzvraća i izjednačava na 3:3. Do kraja seta obojica „drže“ svoj servis i ponovo ulaze u taj brejk.

Ovog puta pobeđuje Tipsarević, s dva minibrejka na početku i rezultatom 4:2 koji je pretvorio u 6:3 i, odmah potom, iskoristio već prvu set loptu.

Početak trećeg seta mogao je da izazove nedoumicu jer Đoković dolazi do vođstva od 4:0 pre nego što se moglo priemtiti da Janko Tipsarević ima problema sa kretanjem. Medicinski tajm-aut zatražio je kod rezultata 5:0 i tada se videlo da je reč o povredi leve natkolenice, nekog od butnih mišića. Đoković dobija i poslednji gem – 6:0 posle samo 33 minuta igre, dok su prvi i drugi trajali 84 odnosno 64 minuta.

Tipsarević je pokušao da se vrati u meč, ali mu to nije pošlo za rukom. Predaje pri rezultatu 3:0 za Đokovića, koji je prethodno i sam zatražio lekarsku pomoć zbog krvarenja prsta na levom stopalu.

Ukupni rezultat 2:1 (7:6 /7:2/, 6:7 /3:7/, 6:0, 3:0 predaja).

U izjavi odmah posle meča, još pred publikom, Đoković se manje bavio pitanjem protivnika u polufinalu – to će biti pobednik iz susreta Rodžera Federera i Žo Filfred Conge – koliko brigom za povredu Janka Tipsarevića i nadom da će se oporaviti za meč Srbija-Argentina u polufinalu Dejvis kupa.

Janko Tipsarević naći će se u ponedeljak na 13. mestu ATP liste.

Statistika

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve