Loader

Osmoro izbodeno nožem na Bir festu

20.avgust,12:59

Organizatori žale zbog incidenta, Dačić ih smatra odgovornim

Organizatori festivala piva, Beogradska kulturna mreža, nakon zatvaranja događaja saopštili su da duboko žali zbog incidenta koji se desio u petak, kada je nepoznati napadač nožem napao osmoro ljudi. „Iskreno se nadamo da će policija ubrzo pronaći i uhapsiti vinovnika incidenta. Svako ko je bar jedne noći bio na festivalu, mogao je videti veliki broj ljudi koji su se sjajno zabavljali, slušajući omiljene izvođače. Festival su posećivali građani najrazličitije dobi, od mladih ljudi, roditelja sa decom, pa do starijih koji su slušali nastup Zvonka Bogdana, i drugih“, navodi se u saopštenju.

Organizatori su takođe naveli da je ove godine festival posetilo oko 650.000 ljudi, da je održano 45 muzičkih nastupa izvođača iz Srbije i inostranstva i da je učestvovalo preko 45 brendova piva i bezalkoholnih pića.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavljujući skoro hapšenje osobe koja je izbola nožem osam posetilaca festivala, rekao je da su za ta dešavanja odgovorni organizatori događaja.

Nepoznata osoba u noći između petka i subote nožem je izbola osam posetilaca na Bir festu, festivalu piva koji se održava u Beogradu.

Četiri osobe teško je povređeno, a jedna je u životnoj opasnosti i odmah je operisana. Ostali su lakše povređeni. Razvezeni su u KBC Zemun, KBC Bežanijska kosa i u Urgentni centar. Žrtve imaju od 18 do 23 godine.

Nije poznat motiv napadača, a policija za njim još traga.

Iz onog što se moglo rekonstruisati, sve osobe koje su napadnute stajale su u blizini dva štanda na kojima se točilo pivo.

Tokom noći na festivalu je izbilo više incidenata u kojima je povređeno najmanje 18 osoba – muškarac od oko 20 godina sa velikim brojem posekotina i hematoma prevezen je u Urgentni centar, kao i jedan dvadesetogodišnjak koji je imao rane na glavi; muškarac star oko 35 godina izboden je oštrim predmetom i primljen je na ortopediju, a dvadesettrogodišnji mladić je sa povredama stomaka prevezen u KBC Bežanijska kosa; dvadesetsedmogodišnjak je takođe izboden po stomaku i prebačen je na reanimaciju u Urgentni centar; jedan mladić je izboden u rame, a jedan po leđima; u tuči je 34 godine star muškarac zadobio kontuziju glave i prelom nosa, dok je 25-godišnji mladić, takođe povrešen, odbio da ide u bolnicu.

POLICIJA: Nama je samo ispostavljen račun

Vlastimir Vulikić iz kriminalističke policije rekao je RTS-u da je policiji „i ovoga puta samo ispostavljen račun za nešto što se dogodilo“, i da će vreme pokazati ko je zatajio.

„Činjenica je da je unutra unet nož i bokser, a to nije smelo da se dogodi. Policija je, inače, pružala asistenciju u obimu koji su to od nje tražili. Ceo pretres radila je privatna agencija“, rekao je Vulikić.

Na stranu državljanku staru oko 25 godina pala je zaštitna ograda. Devojka je sa povredama kičme i vrata zbrinuta u Urgentnom centru. Povređen je i 30-godišnji muškarac koji je na isti način zadobio povrede glave.

Policija je privela pet osoba.

I prethodnih večeri, tokom trajanja festivala (počeo je u sredu,17. jula), bilo je sličnih incidenata. Hitna pomoć je intervenisala više puta, uglavnom zbog pijanih osoba i povredjenih u tučama.

Belgrade Beer Fest je inače po posećenosti najveći pivski festival u jugositočnoj Evropi. Održava se od 2003. godine. Traje pet dana i za to vreme ga poseti, prema podacima organizatora, do 900.000 ljudi.

Ove godine posetiocima su u ponudi piva oko 25 proizvođača, a učestvuje veliki broj domaćih i stranih izvođača: Simple Minds, Marky Ramones, Vasil Hadžimanov Band, Elvis Jr. Kurtovich, Negativ, Riblja Čorba, Zvonko Bogdan, Goblini, Orthodox Celts, Garavi Sokak, Kerber, Atomsko Sklonište, Sanja Ilić & Balkanika, Kiki Lesendrić i drugi.

Ulaz je besplatan.

Prema izjavama policije, bez obzira na sve ove događaje, festival se nastavlja.

Organizator i obezbeđenje: "Psihopata ima svuda"

U prvoj reakciji nakon incidenta i organizatori festivala kao i obezbeđenje pravdali su se da „psihopata ima svuda“.

„Preduzećemo sve što je u našoj moći da se ne ponovo incidenti. Ne možemo hermetički da zatvorimo prostor. Psihopata ima svuda, incidenti se dešavaju i u mnogo manjem prostoru nego ovde gde bude 100.000 posetilaca“, rekao je predstavnik oraganizatora festivala Dejan Grastić.

Vlasnik agencije koja obezbeđuje Beer fest Zoran Ćendić izjavio je nešto slično – da je obezbeđenje uradilo sve što je bilo u njihovoj moći. „Nije problem naše države, nije problem društva, problem je celog sveta što postoje psihopate koje narušavaju lepu sliku festivala“, rekao je Ćendić.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve