Loader

Ubistvo policajca Aleksandra Rkmana

21.jul,22:39

Tokom intervencije zbog porodičnog nasilja u Zrenjaninu poginuo policajac Aleksandar Rkman, a likvidiran do sada dva puta za ubistvo osuđivani Goran Petrović, koji je policajcu pucao u glavu i vrat, ličnost naoružana i opasna

Goran Petrović (30), opirući se hapšenju u četvrtak 21. jula ujutro u svojoj kući, u zrenjaninskom naselju Šumice, ubio je policajca Aleksandra Rkmana (29), a drugog, Ivana Radina (26), teško ranio. Do napada je došlo oko 7 sati ujutro, kada je policija došla i kuću Petrovića u zrenjaninskoj Sinđelićevoj ulici 25, koja je svega 500 metara udaljena od policijske stanice, da po nalogu istražnog sudije obavi pretres stana i drugih prostorija.

Policijska intervencija je usledila nakon što su roditelji Gorana Petrovića prijavili za nasilje u porodici, a postojala je i informacija da poseduje oružje. Goran Petrović je navodno često maltretirao oca Dragana, zaposlenog u Gradskoj upravi Zrenjanina, i nepokretnu majku – očnu lekarku u penziji, sa kojima je živeo u porodičnoj kući.

DVA PUTA OSUĐIVAN: Goran Petrović
STRADAO NA ZADATKU: Aleksandar Rkman

Policajci poslati u intervenciju s pancirima i dugim cevima, očito zato što je policijska uprava morala znati da je reč o licu naoružanom i opasnom. Da li su panciri bili dovoljni?

POPRIŠTE PORODIČNOG NASILJA, POGIBIJE POLICAJCA, LIKVIDACIJ NAORUŽANOG I OPASNOG LICA: Sinđelićeva 25. u Zrenjaninu

Stanari Sinđelićeve ulice, komšije Petrovića, izjavili su izveštačima da su već navikli na neprijatnosti i neobično ponašanje Gorana Petrovića, koje, navodno važio za jednog od šefova zrenjaninskog kriminalnog miljea i bio poznat po ubistvima, dilovanju narkotika, razbojništvima, reketima i iznudama.

Kako piše list Novosti, Petrović je, odranije bio poznat policijskim i sudskim organima, i dva puta je bio na robiji. Kao maloletnik osuđen je 1996. godine zbog učešća u tuči koja je imala tragičan ishod i u kojoj je ubijen mladi Zrenjaninac Vanja Prica. Proglašen je krivim i za ubistvo Aleksandra Draškića, poznatog po nadimku Aca Cigan, koje je počinio 1999, nekoliko dana pre nego što je stupio u punoletstvo. Pucao mu je u leđa, a kada je pao prišao je i „overio“ ga hicem u glavu. Zbog toga je osuđen na deset godina, koje je odležao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Taksista Zoran Frangi (45) iz Zrenjanina je 29. novembra 2009. zbog neraščišćenih računa i navodnog reketiranja divljih taksista, na Petrovića potegao revolver i ispalio šest metaka. Četiri hica su pogodila Petrovića i teško ga ranila, ali se on, zahvaljujući fizičkoj konstituciji brzo oporavio. Frangi je osuđen na sedam godina zatvora.

Ako su podaci o kriminalnom dosjeu Gorana Petrovića tačni, i pored toga da su policajci imali pancire i duge cevi, postavlja se pitanje da li je akcija privođena i razoružavanja bila adekvatno planirana.

Goran Petrović je preko video-nadzora video pripadnike MUP naoružane dugim cevima sa pancirnim prslucima opkolili kuću i sačekao je da zakucaju na ulaz. Njegov otac Dragan ih je, prema nezvaničnim informacijama, pustio u kuću, a navodno i pokucao na vrata prostorije u kojoj je bio njegov sin i još jednom pokušao da nagovori sina da preda oružje policiji koja je stigla.

Kada su se policajci popeli na sprat i otvorili vrata njegove sobe Petrović je prvom pucao direktno u glavu. Posle obilaska mesta gde je došlo do oružanog sukoba Petrovića i policajaca, na periferiji Zrenjanina, direktor policije Milorad Veljović je ispričao novinarima da je Petrović video da policajci nose pancire i da im je pucao u glavu, odnosno u vrh pancira.

Policajac Rkman je pao smrtno pogođen, a Goran Petrović je nastavio da puca, pa se ubrzo srušio i Ivan Radin, inače pomoćnik komandira u Policijskoj upravi u Zrenjaninu. Kada je Petrović uzeo automatsku pušku smrtno ranjenog policajca i kada je zapretila opasnost da ubije veći broj ljudi treći policajac je otvorio vatru kako bi zaštitio ranjene kolege i sebe – u ubio ga. Tokom pucnjave lakše je povređen Dragan Petrović, napadačev otac najverovatnije od rikošeta.

Policajac Rkman, pogođen u predelu vrata iznad pancira i glave podlegao izuzetno teškim povredama mada je u kolima Hitne pomoći još davao neke znake života. Ranjeni policajac Radin, koji je zadobio prostrelnu ranu u predelu leve nadlaktice sa izlaznom ranom na leđima, ispod leve lopatice leži na odeljenju hirurgije Zrenjaninske bolnice, u stabilnom stanju i van životne opasnosti.

Veljović je novinarima rekao da je Petrović i ranije osuđivan za ubistvo i druga teška krivična dela, a da do tragedije ne bi došlo – da je o bio tamo gde je mogao da se leči. O lečenju govori i izjava Dragana Petrovića, oca ubijenog napadača, koju citira Politika – da je njegov sin bio bolestan i da je, s tim u vezi, on bio stupio u kontakt sa zrenjaninskim Centrom za socijalni rad kako bi njegov sin bio upućen na psihijatrijsko lečenje.

Policijski sindikat Srbije zahteva izmenu propisa koji regulišu privođenje kriminalaca, ocenjujući ih kao zastarele. „Neophodno je proširiti ovlašćenja policajaca i doneti poseban pravilnik koji se isključivo odnosi na hapšenja osoba sa kriminalnim dosijeom i sklonošću ka nasilju, kako bi se ovakve situacije u budućnosti izbegle.Takođe, pozivamo sve policajce da od sada maksimalno koriste svoja zakonska prava prilikom privođenja kriminalaca i ovlašćenja o upotrebi sile“, ističe Policijski sindikat Srbije, koji naglašava da je samo od januara do maja ove godine izvršeno 669 napada na policijske službenike. Nezavisni policijski sindikat Srbije upozorava i na to da su kazne koje izriču sudije prilikom napada na policijske službenike veoma blage.

Podseća i na to da su policajci u više navrata tražili da se izdvoje finansije za adekvatnu zaštitnu opremu.

Ministar policije Ivica Dačić dao je izjavu po duhu sličnu saopštenju policijskog sindikata: «Policija se oštrije kažnjava od kriminalaca, kazao je Dačić, dodajući da je to poruka da svako može da udari na organe reda.»

Gradsko veće u Zrenjaninu proglasilo je petak dan za Dan žalosti zbog ubistva policajca Aleksandra Rkmana.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve