Loader

Kosti na Adi nisu ljudskog porekla

21.jul,17:15

U Laboratoriji za antropologiju Medicinskog fakulteta utvrdili da se kosti pronađene tokom probnog iskopavanja ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Draže Mihailovića

Kosti otkrivene već tokom prvog sata bagerskog „istraživanja“ potencijalnog mesta streljanja i sahrane Draže Mihailovića – nisu ljudske. „Posao ispitivanja pripao je Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, u čije ime poslom rukovodi Slobodan Nikolić, koji je formirao tim za terensko istraživanje“, kaže prof. dr Marija Đurić, profesor anatomije na Medicinskom fakultetu. „Posle sastanka državne komisije za istraživanje o Draži Mihailoviću, pronađene kosti obrađene su u Laboratoriji za antropologiju. Ispitali smo sve nalaze i utvrdili da se ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Draže Mihailovića. Konkretno, pronađene kosti nisu ljudskog porekla“.

O rezultatima ispitivanja obavešten je nadležni istražni sudija Dragan Pantelić.

Otkriće kostiju – antropološki tim nije se bavio pitanjem jesu li od ove ili one ili neke treće vrste životinja, prasadi, jagnjadi ili teladi – onako kako je obavljeno tj. trapavo i nestručno za sada još nije proizvelo veliku štetu. Naime, poučena ovim iskustvom traženja i „nalaženja“, državna komisija planira nastavak istraživanja i iskopavanja na Adi u avgustu – ovog puta po svim stručnim pravilima, sudsko-medicinskim, arheiološkim i antropološkim.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve